Rape Day zou in april uitkomen, maar krijgt daar nu op Steam in ieder geval de kans niet voor. Valve neemt met haar beslissing geen standpunt in tegen de game, maar schrijft wel een verklaring. Het bedrijf zei het volgende in een statement:

“We moeten gewoonweg zien wat we binnenkrijgen via Steam Direct. Daarna moeten we een oordeel vellen over de eventuele risico's voor Valve, partners en klanten. We respecteren de wil van ontwikkelaars om zichzelf te uiten en het doel van Steam is om hen een publiek te laten vinden, maar deze ontwikkelaar heeft content gekozen die het voor ons heel moeilijk maakt om hem daarbij te helpen.”

Rape Day van Steam verwijderd

In Rape Day speel je een man die vrouwen moet verkrachten en vermoorden. Alsof dit niet al gruwelijk genoeg klinkt, komen er ook necrofilie elementen in de game voor en bevatte de game een scene waarin je een baby moet vermoorden. Na kritiek over kinderuitbuiting is de baby-scene verwijderd. Al gauw ontstond er veel ophef in de media. Er werd een petitie op Change.org gestart om de game van de markt af te houden. Inmiddels heeft deze petitie al ruim 6,500 handtekeningen verzameld.

Desk Lamp, de ontwikkelaar van Rape Day verdedigde zichzelf in een post op de Steam Community. Hij zei dat de game als volwassen is bestempeld en voor een niche-publiek is. “Als het niet jouw type game is, hoef je het zeker niet te spelen. Maar zoals anderen al hebben gezegd, probeerde ik een game te maken die ik leuk vind om te spelen en er zijn andere mensen als ik. Vier procent van de totale bevolking is sociopaat en het type mens dat dit verhaal entertainend zou vinden is niet eens beperkt tot pure sociopaten.”

Al vaker games verwijderd van Steam

Eerder zei Valve al dat het bedrijf controversiële games niet gaat weren van Steam. De enige uitzonderingen die er gemaakt zouden worden zouden illegale games zijn of als ze puur als troll gebruikt worden. Dit beleid was het gevolg van een game die over high school shootings ging en deze game werd later ook van het platform verwijderd.

Ook de game Overkill's The Walking Dead is van webwinkel Steam verwijderd. Dit bevestigde ontwikkelaar Starbreeze. De game werd geannuleerd, omdat Skybound, de rechtenhouder van de Walking Dead franchise, de overeenkomst met ontwikkelaar Starbreeze heeft opgezegd. Het bedrijf maakte deze keuze naar aanleiding van de slechte kwaliteit van de game. De hoge ontwikkelingskosten en lage opbrengsten hebben ook meegespeeld.