YouTube reclames worden massaal ingetrokken vanwege pedofiele netwerken

Het intrekken van reclames op het platform is een gevolg van een YouTuber genaamd Matt Watson, die waarschuwde dat “er een pedofielennetwerk actief in het reactiesysteem en algoritme van YouTube." De video is inmiddels al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. De reacties waren voornamelijk te vinden onder video’s waarin jonge kinderen te zien waren die aan het spelen waren of ijsjes aan het eten waren. Deze video’s zelf waren vaak onschuldig bedoeld, maar de reacties niet.

Volgens Watson maakt het pedofiele netwerk gebruik van het algoritme van YouTube. Sommige gebruikers lieten reacties achter waarin zij verwijzen naar de exacte tijdstippen in een video wanneer kinderen onbedoelde seksuele houdingen aannemen, bijvoorbeeld wanneer benen van jonge kinderen goed te zien waren of wanneer zij aan het zwemmen waren.

YouTube reclames ingetrokken vanwege pedofiele reacties

De reacties staan soms onder video's van de YouTube kanalen van de kinderen zelf, maar het kan ook voorkomen dat andere gebruikers de content opnieuw uploaden. Door het algoritme van het platform krijgen gebruikers die de video's bekijken doorverwezen naar andere video's waarin hetzelfde gebeurt. Hierdoor blijft het een vicieuze cirkel en verspreid het probleem zich over het hele platform.

Een woordvoerder van Nestlé vertelde in een verklaring aan Gizmodo dat alle Nestlé-bedrijven advertenties in de Verenigde Staten op YouTube hebben gepauzeerd. Bloomberg beweert dat Disney dit voorbeeld ook heeft gevolgd, maar het bedrijf heeft hier nog niet op gereageerd. Ook een woordvoerder van Epic Games, bekend van Fortnite, vertelde dat zij in gesprek gaan met het videoplatform om dit soort inhoud van hun service te verwijderen.

Reactie van YouTube

Inmiddels heeft een woordvoerder van YouTube gezegd dat het bedrijf eraan werkt om het probleem op te lossen en aan te pakken. Het platform heeft reacties op miljoenen video’s van kinderen uitgeschakeld en meer dan 400 accounts van sommige commentatoren verwijderd. Verder vertelde de woordvoerder dat YouTube illegale opmerkingen rapporteert aan het National Center for Missing and Exploited Children.

Wil je meer lezen over het platform? Lees vooral ons artikel met de top 10 best bekeken YouTube video's aller tijden.