WhatsApp fraude door middel van nepcode zorgt voor gevaren

Hoe de fraudeurs op WhatsApp te werk gaan is vrij simpel. Het slachtoffer krijgt via een WhatsApp een bericht van een 'kennis'. De zogenaamde 'kennis' zegt per ongeluk een WhatsApp-verificatiecode te hebben verzonden. De nep-kennis wil dan dat het slachtoffer de zescijferige code doorstuurt, maar dat is juist wat het slachtoffer niet moet doen.

Zodra het slachtoffer van de WhatsApp crimineel de code doorstuurt, is het mogelijk om een kopie van het account te maken. Hiermee heeft de fraudeur dus toegang tot het WhatsApp-account van zijn slachtoffers. De internetcriminelen gebruiken het account van een slachtoffer vervolgens om de contacten een bericht te sturen en zogenaamd te doen of ze in de problemen zitten. Zo proberen ze geld af te troggelen van iedereen met wie het slachtoffer omgaat.

Hoe voorkom je WhatsApp fraude?

De politie raadt gebruikers aan om nooit een WhatsApp code door te geven aan iemand. Dat is de belangrijkste tip in deze situatie. Verder is het ook belangrijk om altijd te verifiëren aan wie gebruikers geld overmaken. Trek altijd na of deze vriend of dit familielid echt het geld nodig heeft door bijvoorbeeld even te bellen. Reageer daarnaast niet op onbekende WhatsApp berichten, sms'jes of e-mails en maak niet zonder reden bedragen boven de duizend euro over.

Dit zijn een aantal methodes om als internetgebruiker jezelf tegen cybercriminaliteit te beschermen. Als je nog meer manieren willen weten, dan kun je ook ons artikel over manieren om jezelf tegen cybermisbruik te beschermen lezen. Wanneer het toch een keer voorkomt dat een gebruiker van WhatsApp of andere sociale media slachtoffer wordt van fraude raadt de politie het aan om meteen contact op te nemen. Dit kan door middel van een telefoonnummer (0900-8844) of door naar het politiebureau te gaan.

Al eerder wisten fraudeurs via WhatsApp toe te slaan via een beveiligingsprobleem in groepschats van WhatsApp. In een eerder nieuwsbericht over dit beveiligingsprobleem is beschreven dat gebruikers zonder toestemming zichzelf konden toevoegen aan WhatsApp groepschats. Doordat er geen bericht zou komen van deze indringer zou op deze manier er gebruik gemaakt kunnen worden van de informatie die in deze groepsgesprekken wordt besproken.