Dit juridische gevecht wat betreft de Red Dead Redemption 2 rechtszaak begon toen Pinkerton Consulting een brief stuurde naar Rockstar Games en Take-Two Interactive. In deze brief beweerde Pinkerton dat Red Dead Redemption 2 de handelsmerken van het bedrijf zonder toestemming zou hebben gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Pinkerton Detective Badge.

Verder stond in de brief dat het gebruiken van bepaalde content ervoor kan zorgen dat sommige spelers denken dat Pinkerton Consulting met de maak van de game te maken heeft, wat dus niet waar is. Ook zouden de twee personages als “schurken gebruikt worden die op jacht zijn naar de hoofdrolspelers van het spel.” Pinkerton Consulting eist dan ook dat Take-Two Interactive een schadevergoeding betaalt.

Red Dead Redemption 2 rechtszaak

De makers van de game reageerden hier fel op en sleepten Pinkerton juist weer voor de rechter. Het bedrijf beschuldigt Pinkerton dat het probeert te profiteren van het succes van Red Dead Redemption 2. Take-Two Interactive vindt dat Edgar Ross en Andrew Milton binnen de bescherming van het ‘Eerste Amendment’ vallen. Dit is een artikel in de grondwet van de Verenigde Staten dat onder andere verbiedt om vrijheid van meningsuiting of persvrijheid te belemmeren.

Take-Two Interactive zegt dan ook dat de personages deel uitmaken van de historische setting van Red Dead Redemption 2. Het bedrijf zegt verder dat Pinkerton National Detective Agency in andere westerse fictie verschijnt en dat Pinkerton een belangrijke rol speelde in de werkelijke 19e en vroeg 20e eeuw uit de Amerikaanse geschiedenis. Pinkerton-agenten komen voor in allerlei andere media, zoals Deadwood, The Long Riders en BioShock Infinite.

Fallout 76 rechtszaak

Take-Two Interactive is niet de enige die recent te maken heeft gehad met een rechtszaak. Zo werd Bethesda in november 2018 mogelijk voor de rechter gesleept vanwege het weigeren van restituties naar ontevreden klanten. De game scoorde gemiddeld maar een 2,7 op metacritic. De Fallout 76 beta die al eerder uitkwam zat vol met verschillende bugs die ervoor zorgden dat er een storing kwam op de BethesdaNet-forums. Bepaalde spelers moesten de Fallout 76 betacode van bijna 50GB opnieuw downloaden.