De afgelopen weken heeft Valve al verschillende pagina’s van visuele game-romans op Steam verwijderd. Het gaat hierbij om de games Cross Love, Hello Goodbye, Imolicious en MaoMao Discovery Team. Alle ontwikkelaars van deze games kregen een e-mail waarin stond dat hun games niet langer op Steam verkocht mochten worden.

“We kunnen de meeste titels op Steam verkopen, maar we bevonden dat er in Cross Love vormen van kinderexploitatie zitten.” Dat stond in de e-mail die Top Hat Studios kreeg, de maker van Cross Love. “Daarom is de app verwijderd en kan die niet opnieuw gebruikt worden.”

Steam richtlijnen verbieden seksgames

Er gelden richtlijnen als het gaat om games die op Steam verschijnen. Zo is porno of beledigende inhoud strikt verboden. Dit geld voor zowel voor gebruikers als voor gameontwikkelaars. Seksgames op Steam worden dus in twijfel getrokken. Eerder dit jaar liet Valve weten minder streng om te gaan met het keuren van games op Steam.

De vier games die al verwijderd zijn hebben allemaal twee zaken gemeen. Cross Love, Hello Goodbye en Imolicious spelen zich allemaal af in een school. Ten tweede bedragen alle games volwassen elementen en centreren zich rondom anime. De animepersonages zien er jonger uit dan misschien de bedoeling is.

De makers van de genoemde games zijn tegen de verwijdering van hun games op Steam en zeggen dat hun games verkeerd zijn begrepen. Ze hebben geprobeerd Valve te bereiken sinds het verbannen, maar kregen geen antwoord. De makers laten aan nieuwswebsite Kotaku weten dat de Steam versie van Hello Goodbye helemaal geen volwassen content heeft en daarnaast ook nog eens gecensureerd is.

Ook de maker van Cross Love laten weten dat ze veel moeite doen om ervoor te zorgen dat hun games in de juiste handen vallen. Zo moeten mensen die hun game of manga kopen zichzelf eerst identificeren. Ook demonstreert de game meerdere keren dat de personages boven de 18 zijn.

Meningsverschil over het beleid van Valve

Valve bekijkt de kwestie heel zwart-wit. Als iemand van Valve vindt dat personages te jong ogen, dan zijn ze te jong. Top Hat Studios, makers Cross Love, geeft aan dat hun personages ver boven de 18 zitten.

Sommige mensen zijn van mening dat Valve met twee maten meet. Als iemand bij Valve als individu vindt dat iets niet op hun site thuishoort kan dat verschillen van de richtlijnen. Daarin staat namelijk dat de site officieel seksgames op Steam toelaat, mits ze voldoende gecensureerd zijn.