Orange is The New Black is een Netflix serie die (ondertussen erg) losjes gebaseerd is op de memoires van Piper Kerman. In de serie wordt zij vertolkt via de rol van hoofdrolspeelster Piper Chapman. In latere seizoenen ligt de focus minder om Piper, en meer op het leven in een vrouwengevangenis.

De serie is gemaakt door Jenji Kohan, die ook Weeds maakte. OITNB (zoals het vaak wordt afgekort) staat bekend om de maatschappelijke thema's en diepe persoonlijke verhalen. Eerder hebben wij al een artikel geschreven met redenen waarom je deze serie precies moeten kijken. Nu nemen wij een kijkje naar de verhalen van de vrouwen die de serie zo goed maken.

In dit artikel staan milde spoilers, dus wees gewaarschuwd als je niks wil weten over het plot in Orange Is The New Black.

5. Sophia Burset (Laverne Cox)

Sophia is een trans vrouw in Litchfield Penitentiary. Toen ze nog door het leven ging als man, werkzaam als brandweer, heeft ze een zoon gekregen. Ze zit in de gevangenis voor belastingfraude. In de gevangenis runt ze aanvankelijk de kapsalon, waar ze uiteindelijk wordt belaagd in een transfobische aanval.

Als ze dreigt de gevangenis aan te klagen voor de gebrekkige beveiliging, wordt ze in de isoleercel gezet voor een onbepaalde tijd. Haar verhaal verandert over de seizoenen en gaat uiteindelijk over de onmenselijke werkelijkheid van isolatie en de dramatische effecten daarvan op de menselijke psyche.