Need for Speed Payback draait om een trio van racers dat simpelweg maar één ding wil: racen. Een corrupte organisatie genaamd The House wil ervoor zorgen dat dit nooit zal gebeuren. Dan is de chaos compleet aan en dien jij samen met je vrienden de organisatie te stoppen die jou wil laten stoppen met racen.

Actie actie actie

Een eenvoudig verhaal natuurlijk, maar een goede actiefilm hoeft geen sterk verhaal te hebben. De gameplay die wij op gamescom 2017 te zien kregen lijkt dan ook vooral dat te zijn: een goede actiefilm. Waar je in de inmiddels vele delen van The Fast and The Furious alleen maar wordt meegenomen in een goede actiefilm, neem je in de nieuwe Need for Speed ook daadwerkelijk deel aan die actie.

Tijdens de demo reden we in een Ford Mustang GT achter een vrachtwagen aan waarin een wagen van The House huisde. Deze vrachtwagen probeert je tijdens het spelen te ontlopen door zich door andere auto’s van The House te laten beschermen. Die auto’s proberen je van de weg af te rijden en het is dan aan jou als briljant coureur om hen voor te zijn.

Wanneer je eenmaal die wagens hebt ontlopen lijk je vrij baan te hebben op de vrachtwagen. Maar juist dan is het moment dat alle remmen losgaan en je moet racen voor je leven. Je leest het al. Need for Speed Payback is een game waarin je geen moment rust zult hebben.

need for speed payback hands-on

Racen met toffe wagens

De snelle wagens die we voorbij zagen komen beloofde al veel goeds voor de uiteindelijke game. Zo zagen we dus de Ford Mustang GT. Maar ook een BMW X6 en een BMW M5. Niet de minste auto’s om in rond te crossen, lijkt ons.

Want buiten de reguliere verhaallijn waarin je natuurlijk zo goed mogelijk je best moet doen om The House te dwarsbomen, is en blijft Need for Speed natuurlijk een racing game. En racen zal je dan ook doen. Zo kregen we in de demo de mogelijkheid om onze BMW M5 tegen een aantal zeer exotische auto’s te laten racen. Dat racen voelt overigens aan zoals het een Need for Speed game betaamt, namelijk dat je vooral de rem moet negeren en zoveel mogelijk moet proberen om je tegenstander niet te laten passeren.

need for speed payback hands-on

Takedowns?

Hoewel je tijdens de verhaallijn je tegenstanders van de baan moet rijden, is dit tijdens de races niet mogelijk. Dit lijkt een gemiste kans, het neerhalen van je tegenstanders door ze tegen grote obstakels aan te rijden voelt namelijk heerlijk om te doen. De verhaallijnmissie en de opdrachten die je dient uit te voeren deden ons dan ook zeer denken aan de Burnout games die de meesten zich nog zullen herinneren.

Je hoeft van Need for Speed Payback dan ook geen simulatieachtige gameplay te verwachten, en dat siert een Need for Speed game ook eigenlijk niet. De game draagt niet voor niets de titel Speed en snelheid is in deze game dan ook het voornaamste dat je nodig zult hebben. Sterker nog, wanneer je niet snel genoeg bent zal je de missie in de demo in elk geval falen.

need for speed payback hands-on

Gas terugnemen

Hoewel, tijdens de demo leek het soms alsof we te snel gingen voor de auto’s die bedoeld waren om een vrachtwagen te beschermen. Hierdoor moesten we soms een klein beetje afremmen zodat de auto’s ons weer bij konden benen om zich door ons van de weg af te laten rijden.

Deze knullige manier van strijden met een auto doet een klein beetje afbreuk aan het actiefilm-gevoel dat de nieuwe Need for Speed game je zou moeten geven. Overigens was dit maar een klein moment tijdens het spelen en het voornaamste dat opviel was de bizarre snelheid waarmee je over de baan dient te razen om een vrachtwagen in te halen.

need for speed payback hands-on

Need for Speed Payback Hands-on - Meer dan racen

Blockbusteresque taferelen, als we twee woorden moesten gebruiken om Need for Speed Payback te omschrijven, dan is het dat wel. De titel lijkt autoracen en de actie daaromheen tot een nieuw niveau te gaan tillen en wat ons betreft mag de nieuwe game daar zo snel mogelijk aan gaan beginnen.

Helaas voor de racefans onder ons moeten we nog heel eventjes wachten voor we aan de slag kunnen met de nieuwe Need for Speed Payback. Vanaf10 november kan ook jij razend over de snelweg om The House te stoppen. Tot die tijd check je natuurlijk XGN.nl voor alle informatie rondom de toffe nieuwe racer.