Waar een dierentuin normaliter vol met vreugdevolle mensen van alle leeftijden zit, is dat niet het geval op deze druilerige namiddag in Dierenpark Amersfoort. Het park is gesloten en alleen de journalisten die zijn uitgenodigd voor het Monster Hunter launch event en het handjevol medewerkers zijn de enige levende zielen in het park, op de talloze exotische dieren na natuurlijk. Gelukkig veilig in hun kooi.

Monster Hunter World Launch Event

Monster Hunter verschilt niet veel van onze wereld

Maar dat is niet altijd het geval geweest, duizenden jaren geleden liepen hier in Europa de Neanderthalers rond, die het vaak aan de stok kregen met dieren die vele malen groter waren, zo vertelt Arjan Postma. De freelance boswachter, die bekend is geworden door zijn optredens bij RTL Late Night en Het zijn net mensen, legt ons uit dat de wereld van Monster Hunter niet eens zoveel verschilt als onze eigen wereld.

“Neanderthalers moesten het opnemen tegen holenberen, wolharige neushoorns en natuurlijk mammoeten. Ze vochten niet alleen puur ter verdediging tegen deze enorme beesten, maar ze waren essentieel om te overleven, voor hun vlees, huiden en zelfs de botten.” Ook in Monster Hunter wordt elk onderdeel van de beesten waarop je jaagt optimaal gebruikt, voor wapens en uitrusting, maar ook de dorpen gebruiken alle onderdelen van dieren als bouwmateriaal.

Dat wij als mensen zulke beesten hebben kunnen opjagen is geen raadsel, volgens Postma. “De mens is de perfecte all-rounder, we hebben misschien niet het reukvermogen van een hond of het zicht van een adelaar, maar alle onze zintuigen zijn redelijk goed. We kunnen ons perfect aanpassen aan een situatie, omdat we niet afhankelijk zijn van een specialisme.” En dat is precies waar je in Monster Hunter World optimaal gebruik van moet maken, wil je de overwinning pakken in een episch gevecht met een monster.

Monster Hunter World Launch Event

Jezelf wanen in de prehistorie

Dierenpark Amersfoort is trouwens niet zomaar uitgekozen als locatie voor het Monster Hunter World launch event, want in het hartje van de dierentuin ligt het Dinopark. Geen zorgen, daar lopen geen levende dinosauriërs rond als in Jurassic Park, maar langs de route staan wel replica’s van zo’n beetje elk denkbare dino. Bovendien komt het Dinopark echt tot leven dankzij het gebrul en geschreeuw van de eeuwenoude dieren die door het bos galmen.

Tijdens de wandeling door het bos vertelt Arjan Postma rustig door over de wondere wereld van dieren. Want niet alleen zijn mensen goed in aanpassen, er zijn ook dieren die daar behoorlijk goed in zijn geworden.

“De nijlkrokodil, een dier dat al ouder is dan sommige dinosauriërs hier, eet maar een heel korte periode per jaar als kuddes de rivier oversteken. Om zich tussendoor te voeden hebben ze geleerd om stokjes op hun neus te leggen waar een bepaalde vogel op afkomt om zijn nestje van te maken, en als het zover is eten ze zo’n vogel in één hap op.”

Monster Hunter World Launch Event

Aan de slag met Monster Hunter World

Bij terugkomst in het paviljoen waar het evenement is georganiseerd, worden we verwelkomd met dé reden waarom we naar Amersfoort zijn afgereisd: Monster Hunter World. Op meerdere pods is de game in singleplayer te spelen, maar ook in co-op met vier spelers, een modus die de game-serie al hanteert sinds het prille begin in 2004. Een monster neerhalen in je eentje is leuk, maar het is natuurlijk nog veel leuker om dat te doen samen met je beste vrienden.

Naast vier-speler co-op is er nog een ander aspect aan Monster Hunter dat al jaren een groot onderdeel is van de serie, namelijk speedruns. Het voltooien van een quest in een zo kort mogelijke tijd is door sommige jagers tot een ware kunst verheven en ook wij worden uitgedaagd om de beste tijd neer te zetten, met als prijs een felbegeerde collector’s edition van Monster Hunter World. Helaas is het ons net niet gelukt om de prijs binnen te slepen, maar met een mooie derde plek hebben de eer van XGN.nl hoog weten te houden.

Monster Hunter World Launch Event

Monster Hunter World Launch Event - Een geslaagde avond!

Gelukkig zijn we ook al snel getroost door de gedachte dat vanaf vandaag Monster Hunter World voor iedereen te spelen is op de PlayStation 4 en Xbox One, PC-spelers moeten nog even wachten tot de herfst. Ben jij van plan om hem te halen? En ga je hem samen met je vrienden spelen of ben je meer een lone wolf? Wat wij van Monster Hunter World vinden kun je natuurlijk binnenkort lezen in onze review!