Wat doet een atoombom precies?

Om erachter te komen hoe realistisch Fallout 76 precies is, gingen wij in gesprek met Sico van der Meer, de oorlogsstrategie -en nucleaire wapendeskundige aan het Clingendael Instituut. Met allereerst de vraag hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk een oorlog zoals in het Fallout-universum gebeurt.

“Ik maak vaak de vergelijking met een kerncentrale. Met atoom splijten en atoomfusie kan je energie opwekken, daar krijg je stroom. Als je die enorme energie in een bom stopt en op een stad gooit, komt er in één klap zo veel in energie vrij dat alles gewoon wegsmelt.”

Het gevaar bij een echte nucleaire oorlog ligt natuurlijk in de gigantische verwoesting en de radioactiviteit, maar daar blijft het niet bij. Het resultaat van zo’n oorlog hangt volledig af van het aantal bommen dat wordt gebruikt en hoe krachtig deze zijn. Een scenario waar wetenschappers zich in ieder geval mee bezig houden is dat van de nucleaire winter.

“Dan krijg je wereldwijd zo veel roet en as in de atmosfeer waardoor de zon niet meer goed doorbreekt. Stel dat er een atoomoorlog met honderd kernwapens plaatsvindt. Dan krijg je miljoenen doden door alle steden waar die bommen op vallen, maar ook miljarden doden wereldwijd; niet door die explosie zelf, maar door de klimaatgevolgen. Alle oogsten mislukken bijvoorbeeld door het veranderende klimaat.”

Dan moet je niet meteen denken aan een soort permanente sneeuwstorm, het kan ook op een andere manier uitpakken. Dat er bijvoorbeeld nog steeds strakblauwe luchten zijn, maar dat de temperatuur ontzettend laag is. Of als de zon tóch door begint te breken kan dat ook weer doorslaan naar een soort extreem klimaat waarin het op aarde heel erg heet wordt.

Wat vooral voorop staat bij dit soort scenario’s is dat het vergeven is door onzekerheid. We weten niet wat het effect van een nucleaire oorlog zou zijn, omdat het nog nooit gebeurt is. De effecten zijn daarom ook moeilijk te voorspellen. Hoe zit het dan met de andere elementen uit Fallout 76, zoals de Mini Nukes?