Tijdens het Nvidia GeForce evenement dat de avond voor gamescom 2019 begon gingen we met een paar titels aan de slag, zoals Call of Duty Modern Warfare, om te zien wat ray tracing kon betekenen voor een game. Eén van de titels waarbij het verschil het meest duidelijk werd is Minecraft. Voordat we daar verder over uitweiden is het alleen misschien wel slim om eerst uit te leggen wat ray tracing precies is.

Wat is ray tracing?

Ray tracing is een technologie die we de laatste tijd steeds vaker in games zien om het grafische pracht en praal nog realistischer te maken. Bij deze techniek wordt licht namelijk per pixel aangepakt en omgezet in de game om een realistisch beeld te creëren. Dit zorgt voor een grote sprong in de belichting van games.

Denk aan een plas water waarin je de reflectie kan zien van een kast die in de kamer staat bijvoorbeeld. Waar je deze zonder ray tracing niet zou zien, kan de technologie inschatten wat realistisch zou zijn vanaf een bepaalde camerahoek en creëert hij daar het correcte effect bij. Het klinkt op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend, maar in de praktijk zie je het onwijs goed. En dan al helemaal bij Minecraft.