In Miitopia wordt de wereld van de Mii karakters ernstig bedreigd. Een boosaardige heerser steelt alle gezichten van de inwoners. Het lot van deze Mii’s ligt in handen van een onoplettende avonturier: jij. Althans, jouw Mii karakter. Jij moet de strijd aan gaan met het kwaad en iedereen zijn gezicht terug geven.

Miitopia Preview

Persoonlijk avontuur

Voordat je op pad gaat in Miitopia moet je even kiezen welke van de Mii karakters op je 3DS de hoofdrol gaat vertolken. Je kunt daarvoor een bestaande Mii gebruiken, maar ook een nieuwe maken als je dat wil. Dit ritueel komt gedurende de hele game terug, want bijna alle karakters in de game komen van de Streetpass functie van de 3DS. En de Mii karakters van je vrienden kun je inzetten om je in de party te vergezellen op avontuur. Een toffe persoonlijke tint aan de game

Ook de meeste vijanden in de game krijgen een persoonlijke tint. De eindbaas moet je zelf in elkaar knutselen door een Mii te kiezen of maken en hem daarna een naam te geven. Andere vijanden krijgen de gestolen gezichten van Mii karakters vanaf je geheugen.

Sommige vijanden hebben speciale eigenschappen en datzelfde geldt voor de karakters in de game. Alle karakters kun je een specifieke klasse meegeven. Miitopia kent onder andere de standaard RPG klassen Warrior en Mage. Alleen merk je gelijk op dat er wel erg weinig klassen zijn, wat Miitopia in eerste instantie wat weinig diepgang lijkt te geven.

Miitopia Preview

Toegankelijke RPG

En het gebrek aan klassen is niet het enige waar wat diepgang lijkt te ontbreken. Als je een vijand verslaat zorg je er tevens voor dat het gezicht dat hij had terugkeert naar de rechtmatige eigenaar. Om een vijand te verslaan moet je de krachten gebruiken van je Mii karakters in een turn based gevecht. Nu is het vechten niet heel uitgebreid in de game, zeker niet voor een RPG.

Het bestaat uit enkele voor de hand liggende opties met betrekking tot aanvallen. Verder kun je voorwerpen gebruiken of vluchten. Voor de doorgewinterde RPG speler mist hier heel veel diepgang, maar tegelijkertijd is de game juist door de simpele opzet toegankelijk voor de kleineren onder ons.

Op dit publiek lijkt Miitopia dan ook afgestemd. De karakters, dus de Mii’s. zien er schattig uit. De animaties zijn koddig en er zitten grappige elementen in de game. Verder is de opzet van de werelden ook behoorlijk eenvoudig. Het reizen gaat bijvoorbeeld niet met een wereldkaart waar je zelf over moet navigeren, maar middels het kiezen van een destinatie op een eenvoudige, maar leuk vormgegeven map.

Miitopia Preview

RPG element komt niet goed tot zijn recht

Na deze keuze krijg je een stuk gameplay waarbij karakters uit zichzelf over een onbekend pad lopen. Zo nu en dan duikt er een vijand op die verslagen moet worden en halverwege elke reis komt er een herberg voorbij. Daar kan je je Mii personages laten slapen, eten en dingen laten kopen, mits je genoeg geld hebt. Dit gedeelte kan zomaar uit Tomodachi Life komen, maar heeft als doel om de onderlinge band tussen de karakters te versterken.

Laat je karakters samen in één kamer slapen, dan wordt de band sterker. Als je je karakters hun lievelingseten voert worden ze sneller sterker en tot slot kun je je karakters tevreden houden door dingen te kopen die ze willen hebben. Het zijn allemaal kleine handelingen, maar ze zorgen er bij elkaar voor dat je toch aandachtig moet managen. Wie wil wat eten of kopen? En welke Mii karakters zijn al vrienden en wie hebben aandacht nodig?. Het klinkt ingewikkeld en heeft wat aandacht nodig, maar het is bijzonder simpel opgezet.

Het mooie van deze opzet is ook weer dat zelfs de kleinsten deze RPG kunnen spelen. Maar er is ook een minder mooie kant hieraan. Het RPG gevoel gaat namelijk een beetje verloren door die eenvoudige opzet, thans het gedeelte dat we mochten testen voor deze preview. Maar dat neemt niet weg dat de game erg vermakelijk is en zeker naar meer smaakt.

Miitopia Preview

Belooft een leuke game te worden voor jong en oud

Dit komt vooral doordat je met karakters van vrienden, bekenden en vreemden speelt en dus niet met standaard vooraf ingestelde karakters aan de slag gaat. Het is nou eenmaal veel leuker om een bekende in de gekke situaties te zien die de game je voorschotelt. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je gebruik maakt van de Streetpass functionaliteit van de 3DS.

Zonder die functies verdwijnt niet alle lol van de game, maar mis je wel een groot deel van het gevoel dat deze overbrengt. Miitopia belooft voor nu een toegankelijke RPG te worden met bekende elementen. Die elementen zitten verwerkt in een toffe game met een mix van humor en eenvoud.