Nieuwe hardware - Surface Book i7 en Surface Studio

Tot slot komt publiekslieveling Panos Panay, de grote man achter de Microsoft Surface-lijn, onder luid gejuich het podium op. Na wat commercieel gepraat over het succes van de Surface en hoe die wordt toegepast is het tijd voor nieuwe onthullingen.

Surface Book i7

Om te beginnen wordt de nieuwe Surface Book i7 gepresenteerd. Een krachtigere versie van de vorig jaar uitgebrachte Surface Book Pro. Het scherm is 13,5 inch en is het eigen ontwikkelde PixelSense Display. Qua uiterlijk is de laptop/tablet vrijwel onveranderd, maar intern is er flink wat verbeterd.

De batterijduur is een stuk beter geworden. In totaal zou een volle accu een levensduur moeten hebben van 16 uur. Een verbetering van 4 uur ten opzichte van de vorige Surface Book.

Zoals de naam al doet vermoeden zit er een Intel Core i7 processor in de computer die, volgens Panay, 1,9 teraflops levert en heeft de Surface i7 een NVidia GTX 965M GPU. Natuurlijk worden de pijlen ook nog even gericht op Apple met de melding dat de Surface Book i7 twee keer krachtiger is dan de Macbook Pro 13. Een uitspraak die ze misschien wel kunnen inslikken na de aankondiging van de nieuwe Macbooks.

In totaal krijg de nieuwe Surface Book i7 drie modellen. De belangrijkste verschillen zie hier in de tabel:

Surface Book i7
Prijs $2399 $2799 $3199
Opslaggeheugen (SSD) 256GB 512GB 1TB
Werkgeheugen 8GB 16GB 16GB

In Amerika komt de Surface Book i7 uit op 10 november. Of en wanneer de Surface Book i7 in Nederland uitkomt is nog niet bekend. De voorgaande modellen van de Surface Book waren helaas ook niet te vinden in de schappen in Nederland.

Surface Studio

Maar de uiteindelijke ster van de show werd toch echt de Surface Studio. Want eerlijk is eerlijk, de nieuwe All-in-one desktop van Microsoft is een pareltje voor het oog. Met een spectaculair introductievideo worden de nieuwste features getoond en wordt het schitterende exterieur van de computer onthuld.

De Surface Studio heeft een 28 inch scherm, tevens van PixelSense, met een verhouding van 3:2. De resolutie is 4500x3000 en is goed voor een pixeldichtheid van 192ppi. Het scherm is slechts 12 millimeter dik, zit in een aluminium behuizing en is uiteraard touchscreen. Het scherm is volledig kantelbaar en op die manier bruikbaar in verschillende standen.

De Surface Studio maakt gebruik van TrueColor waarmee er meer dan een miljard kleuren getoond kunnen worden. Vernuftige feature is het aanpassen van het kleuren schema naar die van slechtere schermen. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien hoe jouw product of creatie er uitziet op een scherm met andere kleurinstellingen.

De computer zal draaien op een Intel Core i5 of i7 processor, afhankelijk van het model, die gebouwd zijn met de nieuwe Skylake-architectuur. De computer krijgt standaard ddr4-werkgeheugen, de grootte van het werkgeheugen hangt van het model af. Dit kan oplopen tot 32GB. De duurste versie van de Surface Studio heeft een GTX 980M van 4GB.

De enige kabel die uit de computer komt is de voedingskabel de rest is allemaal ingebouwd. In de voet, waar alle hardware van de computer te vinden is, zitten alle uitgangen van de Surface Studio. Het gaat hier om een 3,5 mm audiojack, SD-card ingang, Mini DP, ethernetport en vier USB 3.0 ingangen. Wellicht een opvallende keuze om totaal geen enkele USB-C ingang te plaatsen.

Ook de nieuwe Surface Studio wordt geleverd in drie verschillende modellen en de belangrijkste verschillen zie je hier:

Surface Studio
Prijs $2999 $3499 $4199
GPU NVIDIA GeForce GTX 965M NVIDIA GeForce GTX 965M NVIDIA GeForce GTX 980M
Opslaggeheugen 1TB 1TB 2TB
Werkgeheugen 8GB 16GB 32GB

De gloednieuwe Surface Studio wordt in Amerika uitgebracht op 15 december en is nu al te pre orderen. Of de ster van de Microsoft Windows 10 Event ook naar Nederland gaat komen is nog niet bekend.

Duidelijk was wel dat de Surface Studio wel de knaller was als het gaat om Microsoft Windows 10 Event hoogtepunten.