Voor Microsoft zal E3 dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. Want in navolging van Electronic Arts heeft ook Microsoft de beursvloer verlaten. De Microsoft kraam blijft nog wel bestaan, maar zal dit jaar gefocust zijn op Mixer, de streamingdienst van het bedrijf. Microsoft op E3 2018 is dus eigenlijk Mixer op E3 2018.

Games zullen speelbaar zijn in het Microsoft Theater, waar het bedrijf ook zijn persconferentie houdt.vDe Microsoft persconferentie zal op 10 juni om 10 uur 's avonds (Nederlandse tijd) te zien zijn. De precieze inhoud van de persconferentie is nog niet bekend, maar Xbox-baas Phil Spencer beloofde positieve veranderingen.

Hier een countdown naar het Microsoft Evenement.

Microsoft op E3 2018 - De podiumkandidaten

Officieel heeft Microsoft nog niks uit de doeken gedaan over de inhoud van de persconferentie. Toch zijn er een aantal games die naar alle waarschijnlijkheid wel aanwezig zullen zijn. Games die volgens de voorlopige planning dit jaar verschijnen en games die vorig jaar werden onthuld bijvoorbeeld.

Crackdown 3

Microsoft op E3 2018 zal vermoedelijk draaien om Crackdown 3. Het spel werd tijdens E3 2014 aangekondigd en is sindsdien meerdere keren uitgesteld. Deze keer wijzen alle signalen er op dat het spel dit jaar eindelijk uitkomt.

Phil Spencer, de baas van Xbox, heeft al gemeld dat er een datum is vastgelegd en dat spelers sowieso niet lang hoeven te wachten. Het spel staat nu gepland voor lente/zomer dit jaar.

Er is zelfs een theorie dat het spel direct na de persconferentie uitkomt.

Below

Een andere game die waarschijnlijk ook op het Microsoft podium te zien zal zijn is Below. Lange tijd leek de roguelike, die al in 2014 werd aangekondigd, niet uit te komen. Dit veranderde toen het spel opeens tijdens Pax East dit jaar te spelen was. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat iedere Xbox eigenaar met het spel van Capybara Games aan de slag kan.

Lees hier onze Below Preview uit 2014.

Ashen

Ashen werd ooit onthuld tijdens een Microsoft Persconferentie. De Steampagina van het spel vermeldt 2018 als release jaar. De bekendmaking van een datum is vermoedelijk niet ver weg. Hier staat onze Ashen preview van vorig jaar.

Er zijn ook games die vorig jaar op het podium van Microsoft verschenen, maar waarvan nog niet super veel bekend is. In hoeverre deze games ook dit jaar op het podium verschijnen is nog niet zeker.

Ori and the Will of the Wisps

Eén zo'n game is Ori and the Will of the Wisps. Deze opvolger van Ori and the Blind Forrest werd vorig jaar onthuld. Volgens de ontwikkelaar is Ori and the Will of the Wisps een flinke sprong vooruit ten opzichte van het eerste spel. Zelf vergelijkt hij het met de Super Mario Bros 3 ten opzichte van Super Mario Bros.

The Last Night

Ook werd vorig jaar The Last Night aangekondigd. Deze filmische platformer, die op consoles exclusief voor de Xbox One verschijnt, werd uiteindelijk een van de meest controversiële games van E3 2017.

Die controverse kwam vooral door enkele oude tweets van Tim Soret, hoofdontwerper van het spel. Zo schreef hij dat feminisme te ver gaat en toonde hij sympathie met de vrouwonvriendelijke gamergate beweging. Van die uitspraken heeft hij inmiddels afstand gedaan.

The Artful Escape

The Artful Escape is net zo’n spel dat vorig jaar te zien was tijdens de E3 persconferentie. Het is een muzikale platformer waarbij de speler Francis Vendetti bestuurt. Met zijn gitaar kan hij platformen maken.