Metro 2033 en Metro Last Light waren nou niet bepaald gemakkelijke games. Het door nauwe gangen scharrelen ging hand in hand met de klopjacht die duivelse wezens op je maakten. Eerlijk gezegd hadden wij ook niet anders verwacht van een aan gort geschoten wereld waarbij radiatie de dienst uit maakt. In Metro Exodus, het nieuwste deel, is de dreiging er niet anders op geworden, maar hebben er wel veranderingen plaatsgevonden waarin deze zich voordoet.

Om je enigszins op je gemak te stellen, is er een aantal rode lijnen voor je uitgespannen waar je je overlevingskans mee kan verhogen. Een eerste die wij je hier kunnen presenteren is het handig gebruik maken van de dag- en nachtcyclus.

Verschil tussen dag en nacht

Metro Exodus speelt zich, in tegenstelling tot zijn voorgangers, niet meer voor zo’n 80 procent in het metrostelsel af. Krappe ruimtes en onverlichte gangen hebben plaatsgemaakt voor vaak wijde gebieden aan het aardoppervlak. Daarmee is ook de kunstmatige verlichting vervangen door het samenspel van zon en maan. Dit brengt meer veranderingen met zich mee dan het verschil aan zicht.

Overdag lopen er vaak minder monsters rond dan ’s nachts, maar ben je veel beter zichtbaar voor hetgeen dat er wel rondsluipt. Iedereen ziet je van mijlenver aankomen, waardoor een stealthy aanpak tien keer zo moeilijk wordt. In de nacht krijg je juist met het tegenovergestelde te maken. Hoewel je dan beter verborgen blijft, wemelt het er van de vijanden die op jacht zijn.

De tip die we je meegeven is het experimenteren met het verschil tussen licht en donker. De duisternis speelt een stille aanpak in de hand, maar als je toch genoeg kogels hebt komt een aanval bij licht juist beter uit. Wil je liever in de nacht op ontdekkingstocht, maar is het nog overdag (of vice versa)? Geen paniek, want er zijn safehouses waar je een dutje kan doen om op het gewenste tijdstip wakker te worden.