Het is ten eerste belangrijk om te weten in welke mate Metro Exodus verschilt van zijn voorgangers, Metro 2033 en Metro Last Light. In voorgaande games zijn kogels namelijk niet alleen handige objecten om mutanten mee om te leggen, ze gelden ook als valuta in de metrotunnels van Moskou bij handelaren. Bij die handelaren kan je nieuwe wapens en bijbehorende upgrades kopen en ook andere voorwerpen die nodig zijn om te overleven in de tunnels.

In Metro Exodus gaat het er flink anders aan toe, want je zit niet meer in de metrotunnels en er zijn dus ook geen handelaren meer om mee te ruilen. In plaats daarvan moet je zelf aan de slag in de grote levels om materialen, wapens en andere zaken te vinden.

Boutjes en schroefjes zoeken tussen ruïnes

Gezien de schaarste van kogels na de kernoorlog zou je denken dat het meest waardevolle materiaal dat je kan vinden diezelfde kogels zijn in Metro Exodus. En dat is tot een bepaalde hoogte waar, maar er zijn nog twee andere materialen die strijden om de kroon. Dat zijn namelijk de materialen die je nodig hebt om alles te craften in Metro Exodus: ijzer en chemicaliën.

Gelukkig zijn die materialen een stuk beter te vinden dan het lood om in je wapens te stoppen. Waar vroeger ooit de mensheid heeft geleefd (of nog steeds leeft, in de vorm van bandieten of ander tuig,) is er wel ijzer of chemicaliën te vinden. Wanneer gedode vijanden hun wapens laten vallen kan je die wapens gebruiken, maar anderzijds kan je ze ook met een druk op de knop slopen voor ijzer dat je vervolgens weer ergens anders voor kan gebruiken. Voor chemicaliën kan je weer terecht bij radioactieve planten die groen oplichten en uitgeperst kunnen worden voor het nuttige materiaal.