We beginnen deze wiki met de setting van de nieuwste game in de Mass Effect franchise. Ergens tussen de evenementen van Mass Effect 2 en Mass Effect 3 wordt het Andromeda Initiative opgezet. Dit initiatief diende als soort van back-up plan: mochten dingen helemaal fout gaan in de Melkweg, dan moest dit initiatief een nieuw thuis vinden om het voortbestaan van de mensheid te garanderen.

Dit nieuwe thuis moet gevonden worden in een sterrenstelsel ver van de Melkweg verwijderd: even terugkeren naar huis is dus niet mogelijk. Het Andromeda Initiative krijgt genoeg aanmeldingen, van tientallen duizenden mensen die ervoor kiezen om op een enkele reis naar een sterrenstelsel te vertrekken dat miljoenen lichtjaren, of ruim 600 reisjaren van de Melkweg verwijderd is.

Op zoek naar een nieuwe thuisplaneet

Mass Effect Andromeda begint wanneer het schip de Ark Hyperion in het Andromeda stelsel aangekomen is, na een reis van 634 jaar. Dit enorme schip heeft ruim 20.000 zielen aan boord, inclusief de familie Ryder. Afhankelijk van de keuze of je de game als man of vrouw speelt, heb je een broer of een zus (een broer wanneer je als vrouw speelt, een zus wanneer je als man speelt). Daarnaast is je vader, Ryder Sr., aanwezig op het schip, die als Pathfinder de taak op zich heeft om een nieuw thuis te vinden voor iedereen aan boord van de Hyperion.

De Hyperion raakt al snel in de problemen nadat het schip terechtkomt in een energiewolk die uit onbekende materie is opgebouwd, waardoor de stroom aan boord uitvalt en navigeren onmogelijk wordt. Dichtbij bevindt zich de bestemming van de Hyperion, namelijk Habitat 7: New Earth. Deze planeet zou de nieuwe hoop voor de mensheid moeten zijn, maar bij nadere beschouwing ziet de nieuwe aarde er totaal niet aantrekkelijk, laat staan bewoonbaar uit. Via een shuttle trekt een klein team erop uit om deze planeet nader te verkennen: wat is hier gebeurd in de afgelopen 600 jaar?

Dit is het moment waarop de eerste missie in de game begint, die wij in onze hands-on al gespeeld hebben. De shuttle crasht vanwege de barre weersomstandigheden en de crew raakt verspreid over de planeet. De taak is aan jou om iedereen weer te vinden en een plan te bedenken om van de planeet af te komen, maar dat gaat nog niet zo makkelijk: jouw teamgenoten zijn niet de enige aanwezigen op de planeet, er zijn ook veel aliens te vinden die niet erg gesteld zijn op nieuwkomers.

In deze Mass Effect Andromeda wiki zetten we alle info op een rij, zodat jij straks goed voorbereid aan je avontuur in Andromeda kan beginnen. We behandelen onder andere de combat in de game, de vijanden die je op je pad krijgt, de verschillende aliens, de skills die je tot je beschikking hebt, het nieuwe systeem van craften en nog veel meer!