5. Horror gameplay met platformen en puzzels

Little Nightmares is een platformer en een horrorgame. Met klim- en klauterwerk werk je jezelf door een grimmige wereld, terwijl grote, lelijke monsters je proberen te pakken. Six, het kleine hoofdpersonage in de gele regenjas, zit vast op een boot. Ze is te zwak om tegen de monsters te strijden, dus zal ze moeten ontkomen door in de schaduw te blijven en om de monsters heen te sluipen.

Je voelt je compleet kansloos, waardoor de horror goed overkomt. Als een van de slechteriken op je afkomt, kun je maar beter snel de andere kant op rennen en je verstoppen, want anders heb je zo een game over-scherm te pakken. De gameplay is helemaal niet zo uitgebreid, maar wat je doet werkt goed. De beperkte mogelijkheden met Six zorgen juist voor een betere horrorervaring.

Om progressie te maken moet je ook nog enkele puzzels oplossen, waardoor je vaak geforceerd wordt om een open ruimte in te gaan. Daar ben je in het zicht van de monsters, of je moet iets doen dat veel lawaai maakt en aandacht trekt. De game Little Nightmares weet je over te halen om risico's te nemen en soms kan dat situaties opleveren waarbij je meteen naar het puntje van je stoel schiet.