LEGO Star Wars The Force Awakens is, zoals de titel al zegt, een LEGO versie van de het zevende deel uit de Star Wars franchise. Je maakt tijdens deze buitenaardse reis opnieuw kennis met alle belangrijke figuren uit de originele film, maar dan geheel in een koddige en kindvriendelijke versie. XGN.nl is in gesprek gegaan met Graham Goring, lead story designer van LEGO Star Wars The Force Awakens.

Uitdagender maar toch voor iedereen

De LEGO game franchise heeft de afgelopen jaren best wel wat veranderingen doorgemaakt. Ook LEGO Star Wars The Force Awakens kent zo zijn toevoegingen. Maar wat is de meest unieke feature die aan de game toegevoegd is?

"De meest unieke feature moet wel de multi-building zijn. Hierbij is gekeken naar hoe kinderen met LEGO spelen. Zo worden constructies gemaakt en weer uit elkaar gehaald om voor andere doeleinden gebruikt te worden. Dat hebben we in de game geïmplementeerd."

De multi-build feature zorgt er dus voor dat LEGO precies gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is. Het opbouwen en afbreken is de primaire functie van de kleurige steentjes, en om dat in de game te stoppen is een welkome toevoeging. Zo geeft Goring onder andere aan dat het ervoor gaat zorgen dat de herspeelbaarheid van het spel een stuk waarschijnlijker maakt. Zo zijn er namelijk meerdere mogelijkheden om puzzels en gevechten door te komen door gewoon te experimenteren met de mogelijkheden van multi-building.

Met de toevoeging van opties als multi-building en vlieg sequenties, lijkt de moeilijkheidsgraad enigszins te verhoogd te worden. Daarbij kan er een verschuiving plaatsvinden in de doelgroep die de game moet aanspreken. Maar hoe ziet Goring dit?

"LEGO SWTFA blijft voor elke leeftijdscategorie boeiend. Zowel Star Wars als LEGO blijft namelijk interessant voor alle leeftijden. De game mag dan wel iets gecompliceerder zijn voor kleineren door de multi-build, maar zelfs zij zullen er op den duur achterkomen wat de oplossing is."

Het is duidelijk dat er zowel aan gedacht is om het jongste telg als de oude veteranen bezig te houden met de game. Alle leeftijdscategorieën kunnen aan de slag met LEGO, waarbij blijkbaar geen puzzel te moeilijk om het op te lossen. Maar van alle games die gelegoficeerd kunnen worden, waarom wordt er nu weer specifiek teruggegrepen op LEGO Star Wars?

"De eerste LEGO game die we ooit gedaan hebben, was een Star Wars game. Vanaf toen zijn er eigenlijk heel veel verbeteringen door de LEGO games heen gekomen."

LEGO Star Wars is inderdaad de eerste LEGO game die het concept van de hedendaagse noppen games aanhield. Het spel kwam in 2005 al uit en maakte de weg vrij voor talloze andere LEGO-werelden. Van Indiana Jones tot Marvel en van Batman tot Harry Potter. Naast het willen terugbrengen van de lang meegaande franchise spelen er volgens Goring ook persoonlijke doeleinden mee.

"Het is altijd een sensatie geweest om met Star Wars bezig te zijn, aangezien het een groot deel van onze jeugd heeft uitgemaakt en daarom was het een plezier om weer aan een nieuwe LEGO Star Wars game te kunnen werken."

LEGO Star Wars The Force Awakens klinkt als een logische maar vooral ook interessante keuze. LEGO games behoren wel enige banden met de films te houden waarop ze gebaseerd zijn en voor LEGO Star Wars The Force Awakens wordt geen uitzondering gemaakt. De vraag is alleen, hoe trouw blijft de game aan het verhaal van de film?

"Het verhaal wordt een op een gekopieerd, maar dan op zijn eigen knullige manier. The Force Awakens is nogal eens een vrij duistere film, die niet geschikt is voor kinderen. Daarom heeft de game de gebruikelijke LEGO humoristische aanpassingen, naast de extra missies die buiten de verhaallijn om gaan natuurlijk."

Hier stelt Goring dat film en game aan elkaar gelijk zijn, maar gelukkig met het gebruikelijke humoristische tintje die de meehelpt aan de charmes van de LEGO games. De ruwe randjes zijn er wel afgewerkt, want kinderen moeten natuurlijk geen slechte invloed krijgen van het speelgoed waar iedereen mee opgegroeid is!