Warhorse heeft inmiddels al een aantal grote titels op haar naam staan. Zo hebben games al Mafia en Flashpoint al meerdere Game of the Year awards gewonnen en heeft het bedrijf zichzelf gedefinieerd in de game-industrie. Door deze hoge standaard liggen ook de verwachtingen erg hoog. Toch lijkt het er op dat Kingdome Come deze verwachtingen na gaat komen.

Kingdom Come Deliverance Preview 1

Wat is het voor een game?

Kingdome Come Deliverance (KCD) is een realistische RPG waarin je een Boheemse smid speelt in de 15e eeuw genaamd Henry. Na het overlijden van de koning wordt zijn zoon Wenceslaus IV uitgeroepen tot heerser van het rijk. Maar zijn broer Sigismund is het hier niet mee eens en valt het land binnen met zijn vele troepen. Het land is in complete chaos.

Als resultaat van die chaos wordt het dorpje van Henry overvallen door Sigismunds leger. Het dorp verandert in een bloedbad en Henry is de enige overlevende. Zijn naasten en familie zijn allemaal van hem ontnomen. Het spel begint wanneer Henry zijn weg naar verlossing start.

Het verhaal van het hoofdpersonage en de invasie van Sigismund zijn de rode draad van het spel. Opmerkelijk is dat deze gebeurtenissen historisch correct zijn. Alle personages, kastelen, landschappen en conflicten hebben echt bestaan in de 15e eeuw. Dit element zorgt voor een realistische en unieke ervaring tijdens het spelen van de game.

Kingdom Come Deliverance Preview 2

Steen, Papier, Schaar

Niet alleen is realisme leidend voor het verhaal en omgeving, ook de gameplay zet echtheid centraal. De mechanics van deze first-person RPG zijn niet wat je gewend bent van vergelijkbare games. Waar je bij een game als For Honor korte metten maakt met vijanden komt er bij KCD meer tactiek bij kijken.

In de meeste games is het mogelijk om met een zwaard een full-body armour te verpulveren of met een pijl iemand uit te schakelen. Realisme staat in Kingdome Come centraal. Het combat-systeem in KCD is vergelijkbaar met een soort steen/papier/schaar spel waarin spelers drie wapensoorten tot hun beschikking hebben. Dit zijn stompe wapens, snijdwapens en steekwapens.

Zo is bijvoorbeeld een zwaard zinloos tegen zware pantsers omdat het er nooit doorheen komt. Een knots daarentegen kan zo’n bescherming makkelijk indeuken omdat het meer kracht met zich mee brengt. Op deze manier zijn er drie soorten wapens en drie soorten pantsers. Elk wapensoort heeft dus een type bescherming die erg effectief is en niet effectief.

Kingdom Come Deliverance Preview 3

Ervaring opdoen

De moeilijkheidsgraad blijft gedurende de complete game hoog genoeg om uitdaging te bieden en om te voorkomen dat je met een klap je vijanden uit kunt schakelen. De afwezigheid van een punten systeem zorgt er dus voor dat je alleen beter wordt in iets wanneer je het oefent. Dit slaat voornamelijk op je skills buiten het vechten. Combat is namelijk niet beïnvloedbaar door level of statistieken.

Het enige wat je als speler beter maakt in combat is je persoonlijke talenten en weten wanneer je een actie moet uitvoeren. Je levensbalk blijft namelijk het hele spel even hoog en is je eerste gevecht net zo moeilijk als je laatste. Om spelers enigszins tegemoet te komen is er natuurlijk wel beter uitrusting te vinden. Maar ook hier geldt dat je goed moet nadenken wat je aan gaat trekken.

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niet het conflict aan te gaan. Om een voorbeeld te geven wordt er tijdens je eerste missie gevraagd om twee items te halen voor je vader. Deze kun je kopen door geld af te troggelen van iemand die het je verschuldigd is en met hem op de vuist te eindigen, of door in te breken in zijn huis en het geld gewoon te pakken. Er is niet echt een juiste manier, maar het beïnvloedt wel hoe mensen tegen je aankijken.

Kingdom Come Deliverance Preview 4

Deal with it

De manier hoe mensen tegen je aankijken is cruciaal in KCD. Alle acties die je maakt, hebben een gevolg waar je de rest van het spel de gevolgen van ziet. Lukt het niet om te onderhandelen tijdens een barter kan het dus zijn dat de handelaar je zijn spullen niet wilt geven of dat hij zelfs met je op de vuist gaat. Wanneer het er op aan komt, is er geen weg meer terug.

Warhorse heeft een systeem geïntroduceerd waardoor je bijna geen tweede kansen aangeboden krijgt. Ook al is het mogelijk om handmatig te saven, voor een quicksave is een bepaald item nodig. Dit drankje genaamd Saviour, gebaseerd op een Boheems likeurtje, kan maar een aantal keren gebruikt worden voor het op gaat. Let wel op want hoe vaker je het drankje gebruikt, hoe groter de kans dat het niet meer goed werkt en je statistieken naar beneden gaan.

Een ander voorbeeld van de consequenties die je acties hebben is dat de keuzes die je maakt invloed hebben op spelers en missies. Stel je voor dat je langs een paar bandieten komt en je besluit om ze te bevechten. Deze bandieten zouden op een later moment deel uit kunnen maken van een scene of missie. Maar, als je er voor hebt gekozen ze te bevechten, zullen ze niet aanwezig zijn en vindt de cutscene niet plaats.

Kingdom Come Deliverance Preview 5

Kingdome Come Deliverance Preview – Begroet de Koning!

Volgend jaar april komt Warhorse Studio’s met een titel die het medieval genre naar een nieuw niveau tilt. Deze realistische RPG bouwt op historische gebeurtenissen in de Boheemse geschiedenis en geeft spelers een unieke open-wereld ervaring. Door het unieke combat-systeem en uitdagende moeilijkheidsgraad daagt het spel je uit om slim te spelen. Kingdome Come Deliverance is een titel die iedereen in de gaten moet houden.