Het verhaal voor zover

Just Cause is een open wereld actiegame die draait om Rico Rodriguez. Hij is een agent bij The Agency die op speciale, delicate missies gestuurd wordt. Zijn specialiteit: dictators van hun stoel schoppen en het land uit werken. Iets wat Rico niet stilletjes doet, maar meestal met een serie knallen en ontploffingen.

Spelers leerden Rico voor het eerst kennen in Just Cause in 2006, waar als speciale agent op het eiland San Esperito werd gedropt. Nu, drie games en twaalf jaar later, heeft Rico al drie dictatoren uit hun ambt gewerkt en evenveel eilanden compleet in rep en roer gebracht. Na San Esperito bevrijdt (en half verwoest) te hebben, deed Rodriguez hetzelfde vier jaar later in Just Cause 2 op het eiland Panau. Hier zwaaide dictator Panak ‘Baby’ Panay met de scepter, maar het duurde niet lang voordat de dictator verslindende chaoot hem met harde hand van zijn troon werkte (lees: vermoordde).

Uiteindelijk kwam Rodriguez in Just Cause 3 in zijn thuisland terecht, waar ook al een dictator aan de macht was: Generaal Sebastiano Di Ravello. Wat er met deze man gebeurde kun je wel bijna raden. Laten we zeggen dat hij tegen een kogel aanliep. Tijdens deze missie ontdekte Rico iets over zijn vader waarover we in Just Cause 4 meer gaan ontdekken.

Het jagen op een dictator is voor de verandering eens niet een van de Just Cause 4 details. De speciaal agent gaat in Just Cause 4 namelijk eens niet specifiek achter een dictator aan, maar gaat opzoek naar antwoorden over de geschiedenis van zijn vader. Deze komt uit Solís, het eiland waaraan Rico in Just Cause 4 een bezoekje brengt. Het eiland wordt met ijzeren vuist geregeerd door The Black Hand, een militaire organisatie dat een apparaat in handen heeft om het weer te besturen. The Black Hand is niet zo blij met de komst van meneer Rodriguez en gaat de strijd met hem aan.