Wat krijg je als een miljardair het geniale idee krijgt om een pretpark te beginnen met echte dinosaurussen als belangrijkste attractie? Inderdaad, Jurassic Park. Regisseur Steven Spielberg durfde het aan om de fossielen te voorzien van een groene schubbige huid en angstaanjagende tanten. Met man en macht werd er gewerkt om de prehistorische wezens zo realistisch en geloofwaardig mogelijk over te brengen op het witte doek... en dat is ze gelukt!

Jurassic Park sloeg in als een bom. Dit was dé film waar je een miljoen jaar op gewacht had. Het bracht spanning, sensatie, levensechte dino's, avontuur en bovenal de fantatische muziek van meestercomponist John Williams. The Lost World en Jurassic Park III waren goede opvolgers, maar hierna bleef het bijna 13 jaar stil rond de serie. Tot de aankondiging van Jurassic World, waarin voor het eerst een volledig operatief Jurassic Park te zien zal zijn.

Jurassic Park

Op Isla Nublar, een groot eiland in de buurt van Costa Rica, heeft John Hammond - een miljardair - een pretpark laten bouwen. Geen attracties of dieren worden tentoongesteld, maar echte dinosaurussen uit de prehistorie. Door middel van DNA uit barnsteen wist hij de dieren te klonen en terug te brengen naar de wereld van vandaag de dag. Na een klein ongelukje op het eiland willen de investeerders echter het park eerst voor de opening laten controleren door experts.

Hij haalt paleontologen Alan Grant en Ellie Sattler naar het park om het met eigen ogen te bekijken. Advocaat Donald Gennaro en chaostheorie expert Ian Malcolm komen mee en dienden achteraf hun goedkeuring te geven. Op hetzelfde moment krijgt Dennis Nedry, de zoon van Hammond, een aanbod om embryo's van het eiland te stelen voor 1,5 miljoen dollar. Meneer zit in de financiële problemen en je voelt het gedonder al aankomen.

Eenmaal op het eiland aangekomen blijkt dat het Hammond inderdaad gelukt is om dinosaurussen te klonen. Ze bezoeken - samen met Hammonds kleinkinderen - een zieke triceratops. Ondertussen probeert Nedry de embryo's te stelen en zet hierdoor alle beveiliging van het park uit. Dennis overleeft het niet en blijft dood achter in het bos.

Een t-rex weet te onstnappen en maakt het gezelschap bijna een kopje kleiner. Er wordt besloten om heel Jurassic Park af te sluiten, maar dit gaat niet lukken zonder de computerkennis van Nedry. De enige optie is het activeren van een handmatige hendel in een schuurtje op het park. Dit gaat niet zonder gevaar, want hier loeren de velociraptors.

Alan weet de kinderen veilig in het bezoekerscentrum te krijgen, maar komen ze in de keuken in aanraking met een groep velociraptors. Net op het moment dat alles verloren lijkt breekt de t-rex naar binnen en doodt de velociraptor. John Hammond weet de overlevenden van het eiland af te krijgen en besluit Jurassic Park in de doofpot te stoppen.

The Lost World

Jurassic Park achtergelaten in de zee rond Costa Rica.. check. Nooit meer aan terugdenken... check. Appeltje, eitje! Of toch niet? John Hammond blijkt een nieuwe verrassing in petto te hebben in de vorm van een tweede eiland!

'Site B' werd gebruikt als broedplaats voor de dinosaurussen uit Jurassic Park. Helaas zorgde een orkaan voor roet in het eten en moesten alle overgebleven dino's worden vrijgelaten. Men ging er vanuit dat de wezens binnen een korte tijd magere hein konden bezoeken, aangezien ze enkel konden overleven door het toedienen van lysine.

De natuur had echter andere plannen. De dino's vonden een manier om te overleven. Als een dochtertje van een Britse familie wort aangevallen - tijdens een cruise - wordt er een expeditie op touw gezet voor een bezoek aan 'Site B'. Hammond stuurt een groep wetenschappers naar het eiland om het in kaart te brengen en de dino's in hun natuurlijke leefomgeving de bestuderen voor het eiland plat gaat.

Ian Malcolm keer terug en is hier in eerste instantie niet zo blij mee. Hij was bang dat de incidenten van het eerste eiland zich opnieuw gingen herhalen. Als echter blijkt dat zijn ex en hun dochtertje op het eiland zitten, wordt hij bijna gechanteerd om toch mee te komen.

Eenmaal op 'Site B' aangekomen blijkt de vork iets anders in de steel te zitten. Er is een team van InGen, het bedrijf achter Jurassic Park, op het eiland geland met als doel enkele dino's te vangen om een nieuw park op te richten. Ze kapen een baby tyrannosaurus en halen zich hierdoor de woede van de t-rex op de hals.

Malcolm en zijn crew weten de baby te onderscheppen en geven het terug aan de ouders, die ze als dank hiervoor met camper en al van de klif willen sodemieteren. De enige mogelijke redding is een contact-post in het midden van het eiland, het terrein van de velociraptors. Ze weten contact te leggen en het eiland in alle consternatie te ontvluchten.

Het is InGen gelukt een volwassen t-rex te vagen en deze naar San Diego te vervoeren. Als een ware Godzilla weet de tyrannosaurus te ontsnappen en de stad te terroriseren. De moeder is op zoek naar haar kind. Malcolm weet het kind bij de t-rex terug te krijgen, waarna moeder en kind terug worden gebracht naar het doemeiland 'Site B'.

Jurassic Park III

Twee mensen zijn neergestort met hun paragliders op een vreemd eiland met de naam Isla Sorna. Jurassic Park-fans weten natuurlijk dat dit de alternatieve naam is van het gevaarlijke 'Side B' is. Alan Grant, bekend van de eerste film, wordt door een groepje rijkelui naar het eiland gelokt met de smoes dat het enkel even boven het eiland wil vliegen. Hij probeert de mensen te overtuigen om niet te landen met het vliegtuig, maar dit gebeurt natuurlijk toch.

Het vliegtuig landt en wordt bijna direct verwoest door een Spinosaurus. Ze gaan op zoek naar de jongen en vinden hem. Helaas blijken de dino's op het eiland nog net zo actief als vroeger. Zo zullen ze moeten ontsnappen aan velociraptors, een spinosaurus en een aantal pteranodons. Grant krijgt aan het eind van de film contact met collega Ellie en deze weet hen van het eiland te krijgen met hulp van de luchtmacht en marine.