Met de komst van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus is het voor het eerst sinds de aankondiging van de iPhone 3GS in 2009 dat er geen geupgrade S-variant van een bestaand model wordt onthuld. De opvolger van de iPhone 7 is namelijk meteen de iPhone 8. Dit doordat deze opvolger flink wat verbeteringen met zich meeneemt. Het design daarentegen blijft trouw aan eerdere versies van de smartphone.

Allereerst heeft de iPhone 8 een gloednieuwe processor onder de motorkap zitten. Met de A11 Bionic-chip moeten prestaties nog beter worden. Ditmaal bevat de processor zes kernen, waarvan twee kernen 25 project sneller zijn dan de A10-chip van vorig jaar. De andere vier kernen zijn zelfs 70 procent sneller, waardoor taken nog sneller kunnen worden uitgevoerd.

iphone 8 release

iPhone 8 release toont snellere hardware en nieuwe camera

De GPU is tevens sneller met zo'n 30 procent en kan dezelfde resultaten bieden als de A10 met slecht de helft van het batterijverbruik. Met die snellere hardware kan onder andere de nieuwe camera van de iPhone 8 aangestuurd worden. Deze 12-megapixel sensor is groter, sneller en heeft optische beeldstabilisatie. De iPhone 8 Plus heeft tevens nieuwe camera's, waarbij de nieuw aangekondigde 'Portrait Lightning'-functie mogelijk is.

Hierbij kan de lichtinval op een foto achteraf gewijzigd worden, waarbij de smartphone het nieuwe beeld berekent. Met de nieuwe verbeteringen claimt Apple de beste kwaliteit te bieden wat betreft smartphonecamera's. Al die beelden kunnen bekeken worden op de nieuwe True Tone Retina HD-schermen die in beide modellen van de iPhone zitten verwerkt.

Om het af te maken is het mogelijk om de iPhone 8 draadloos op te laden, is het apparaat waterbestendig en mist de headphone-jack nog altijd. Fans van de iPhone 8 hoeven niet lang te wachten, want de smartphone is vanaf 22 september beschikbaar. Een precieze releasedatum en adviesprijs voor Nederland is op het moment van schrijven nog niet bekend.