In de RPG stap je in de laarzen van een jonge man die vers van de boot is gestapt op een net nieuw ontdekt eiland. Net als in de echte wereld (een paar honderd jaar geleden) is de eerste taak om het eiland te koloniseren en alle magische pracht en praal in te pakken. Aan jou de taak om te kiezen waar je hart ligt.

Greedfall preview afbeelding 1

Wablief

In eerste instantie lijkt het tijdens de Greedfall preview nog wel gemoedelijk te gaan tussen kolonisten en natives. Eén van de lokale eilandbewoners vraagt in krakkemikkelig Engels of ze de plaatselijke baas mag spreken, waarna jij haar voorleidt aan jouw neef, die tevens de touwtjes in handen heeft. Hierna volgt een vreemd gesprek tussen drie mensen waarbij het lijkt alsof iedereen sarcastische opmerkingen maakt, maar dit alles serieus blijkt.

De grootste boosdoener is de voice-acting in combinatie met de scripts. Waar je in een soortgelijke game met veel conversaties als Dragon Age de toon in elk gesprek kan volgen, mis je die compleet bij Greedfall. En aangezien het spel zichzelf aanprijst met de keuzemogelijkheden en verhaalvertelling, kan je zien dat er daar wat misgaat.

Wat betreft animaties tijdens cutscenes, is het ook geen rijkdom. De monden bewegen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Voor een spel waarbij je, net als in Dragon Age Inquisition, flink wat tijd door zal brengen met het praten tegen kompanen, begin je je er al snel aan te ergeren.

Greedfall preview afbeelding 1

Kiezen

Elke keuze die je maakt in Greedfall zal namelijk effect hebben op de verhaallijn en daarmee jouw clubje ongeregeldheden. De natives die zich bij je aansluiten komen van verschillende stammen (en kunnen elkaar niet uitstaan) en de kolonisten kan een omgehakte magische boom extra weinig boeien. Aan jou de taak om een zijde te kiezen en elke missies flink wat keuzes te moeten maken.

Zo zal je tijdens een missie voor de native samen met haar terug moeten naar haar stam om een oorlog te voorkomen. Eenmaal aangekomen blijkt haar moeder al op oorlogspad, waarna je in de achtervolging moet. Ga je voor het snellere maar gevaarlijkere pad en ben je op tijd haar zus nog te redden (moeders blijkt hoe dan ook al dood), of riskeer je jouw lijf niet voor een heldhaftige reddingspoging?

Greedfall preview afbeelding 3

Diplomatie

Op het gevaarlijke pad kom je oog in oog te staan met prachtige natuur en zo mogelijk nog mooiere magische beesten. En wie weet kom je via die weg ook nog wel andere geheimen of verstopte voorwerpen als kruiden tegen! Want naast vechten en jagen, kan je in Greedfall ook naar hartenlust drankjes brouwen en uitrusting maken! Enkele honderden wapens zijn op die manier te vinden, te koop of te maken!

Het volledige arsenaal is verdeeld in veertien klassen, waarbij onder andere knuppels, zwaarden en vuurwapens zijn te onderscheiden. Niet alleen om je te verdedigen tegen de monsters die op het eiland ronddwalen, maar ook om jouw menselijke tegenstanders om het leven te brengen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan je ook jouw vers verkregen magische krachten gebruiken om vijanden te verrassen!

Waar het mogelijk is om het uitgebreide arsenaal te gebruiken om vijanden naar de andere wereld te helpen, kan je ook voor een diplomatiekere optie gaan. Je zal dan flink moeten investeren in de passieve talenten, maar op die manier kan je veel gevechten volledig uit de weg gaan. Maar ook hier geldt dat er mensen in jouw party niet blij zullen zijn dat je slechteriken niet ombrengt. En dat heeft weer invloed op het einde van het spel…..

Greedfall preview afbeelding 4

Greedfall preview – Zeker RPG om in de gaten te houden

Of je nu meer van knallende pistolen of verstandige diplomatie bent, Greedfall zal beide kunnen bieden. Waar de wereld er puik uitziet en je flink wat grote gebieden kan bezoeken, laten de animaties nog wel wat steken vallen. Al met al een spel van later dit jaar om wel in de gaten te houden als je van vrij rondrennen in de natuur houdt!

Meer RPG's spelen

Ook vorig jaar was het weer een feest voor RPG fans. In onze top 5 beste RPG games van 2017 kan je lezen welke er allemaal uit zijn gekomen. Wil je wel om je dooie gemak rond kunnen lopen maar liever in Londen dan op een eiland, dan is het goed om te weten dat je in de Vampyr preview kan lezen waarom dat spel voor jou geschikt is.