Ghost Story Games wiki - XGN Biografie

Het begin

Voor Ghost Story Games was er Irrational Games en die studio zal bij meerdere gamers een belletje doen rinkelen. Befaamde titels als System Shock 2, BioShock en BioShock Infinite zijn namelijk producten van ontwikkelaar en schrijver Ken Levine en zijn team techneuten. Maar de draaiende kracht achter de titels zijn toch wel Levine en zijn collega’s Jonathan Chey en Robert Fermier.

De drie heren komen namelijk van Looking Glass Studios en schopten het in de jaren 90 al ver met de originele System Shock, maar ook het dievenspel Thief; de game die eigenlijk het first-person rondsluipen uitvond. Innovatieve gameplay en meeslepende verhalen waren het standaard recept van Looking Glass Studios en de drie mannen wilden dat principe ook toepassen op hun eigen werk.

Toch was er een valse start voor het net opgerichte Irrational Games. Haar eerste project was een samenwerking met Cyro Interactive aan een titel genaamd FireTeam. Irrational zou de singleplayer doen, terwijl Cyro de multiplayer op zich nam. Helaas werd er na een tijdje besloten om de singleplayer links te laten liggen en te focussen op de multiplayer. En die multiplayer blijkt later juist baanbrekend te zijn, aangezien FireTeam één van de eerste games is die later wordt gekenmerkt als een MOBA.

Paul Neurath, het hoofd van Looking Glass Studios, zag het harde werk van de nieuwe studio en gaf ze een kans en voorstel: maak anders een vervolg op System Shock. Het werd uiteindelijk het befaamde System Shock 2 wat op meerdere ‘beste games ooit’-lijstjes staat en kritisch de hemel in werd geprezen. Iets wat niet opging voor gamers, aangezien de titel relatief onopgemerkt bleef voor velen.