Gears of War: Judgment

Gears of War: Judgement is officieel het vierde deel in de serie, maar speelt zich voor de gebeurtenissen uit de andere games af. Het verhaal centreert zich rondom Damon Baird, Augustus Cole, Sofia Hendrik en Garron Paduk van Kilo Squad. Het team wordt in de begindagen van de Locust oorlog door kolonel Ezra Loomis beschuldigd van verraad.

Tijdens de krijgsraad krijgt ieder lid van het team de kans om zich tegen deze beschuldiging te verdedigen. Dit is het begin van verschillende flashbacks waarin Baird, Cole, Hendrik en Paduk hun keuzes uiteenzetten. Dit is het punt waarop je de controle van Kilo Squad op je neemt.

In het verleden reist Kilo af naar Old Town in Halvo Bay waar ze oog in oog komen te staan met honderden Locust onder leiding van General Karn en zijn rijtuig Shibboleth. Sofia Hendrik stelt daarom aan kolonel Loomis voor om gebruik te maken van de Lightmass Missile om Karn uit te schakelen. Loomis is hier tegen, maar Kilo besluit het toch te doen.

Ze banen zich vervolgens een weg door de Onyx Guard Academy om het richtbaken van de raket te vinden. Daarna moeten ze op zoek naar de lanceercodes die in handen zijn van Professor Kurt Elliott. Ten slotte bereiken ze Onyx Point, waar de raket zelf staat. Tegen de wensen van Loomis schiet Baird de Lightmass Missile op Karn en zijn leger. Dit leidde uiteindelijk tot hun arrestatie.

Terug in het heden staat de kolonel op het punt om Kilo te executeren als de Locust het gebouw binnenstormen. Paduk redt hierbij het leven van Loomis en samen met de rest proberen ze een King Raven te bereiken. Eenmaal daar komen ze erachter dat Karn helemaal niet dood is, wat een groot gevecht tot gevolg heeft. Uiteindelijk dood Loomis Karn en laat hij de aanklacht tegen Kilo Squad vallen. Wel degradeert hij Baird van luitenant naar soldaat.