For Honor is een titel die waarschijnlijk bij veel E3 fans is blijven hangen tijdens de zomer van 2015. Zeg nu zelf: wie houdt er niet van ridders, vikingen en samoerai? Naast de veelbelovende multiplayer kent For Honor ook een singleplayer modus. Of dit de moeite waard gaat zijn, lees je hieronder.

For Honor Singleplayer

Aardverschuivingen

Het verhaal speelt zich af in een vroegere tijdsperiode, waar koningen en koninginnen het land regeerden. Door onverklaarbare redenen werd de wereld getroffen door een serie aardverschuivingen en vrijwel alles werd verwoest. Ook de volken zijn hierdoor getroffen en iedereen moet hard werken om te overleven. Maar dit brengt conflict met zich mee.

Deze wanhopige tijden halen het slechtste in de mensheid naar boven. Drie verschillende volken, de vikingen, ridders en samoerai, staan door de aardverschuivingen tegenover elkaar met eenzelfde doel: het vinden van rantsoen en andere overlevingsmiddelen. Dit is natuurlijk gedoemd te mislukken en de oorlog van de eeuw is begonnen.

Duizend jaar later is deze oorlog nog steeds aan de gang en eigenlijk is iedereen het oorspronkelijke doel uit het oog verloren. Dit is waar de speler start met zijn avontuur in de wereld van For Honor. Plunderen als een viking, kastelen binnendringen met ridders, of veldslagen winnen als samoerai, de keuze is aan jou. Zodra je een kant hebt gekozen is het aan jou om te zorgen dat jouw volk het overleeft.

For Honor Singleplayer

Bloed, zweet en stalen zwaarden

Naast een aantal extra toevoegingen is de For Honor singleplayer een modus waar je vooral zwaardvecht duels houdt. Vijand voor vijand schakel je de tegenstander, die je of alleen of in groepen tegenkomt, uit door te blokkeren, te rennen en te vechten. Elke ontmoeting met een tegenstander begint met het locken van een doelwit. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je op je benen blijft staan en niet wordt afgemaakt door een hele groep vijanden.

De game bouwt voornamelijk op de tactische mechaniek van het zwaardvechten. Of dit nu een zwaard, bijl of katana is, de insteek is als volgt: je hebt drie verschillende kanten waar je aanvallen en blokkades mee kunt sturen. Jouw doel is om de blokkade van de tegenstander te omzeilen en rake klappen uit te delen. Maar houd wel in gedachten dat de tegenstander dit ook probeert.

Een belangrijk aspect van het combat-systeem is stamina (conditie). Stamina zorgt ervoor dat je bepaalde aanvallen kan uitvoeren of succesvol kan blokkeren. Als je niet goed oplet, loopt je stamina-balk leeg en ben je als het ware uitgeput. Dit is funest tijdens je gevecht, dus soms ben je verplicht om je aanval te staken en rust te pakken.

Er zijn twaalf verschillende personages te spelen in For Honor. Per factie zijn er vier types te vinden, elk met een unieke speelstijl en uitrusting. Zo is bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen lange en korte wapens. Waar de een sneller is, is de andere sterker en doet deze meer schade bij de vijand.

Ook is het mogelijk om al de verschillende personages volledig uit te rusten met nieuwe spullen. Van het handvat van je zwaard tot de paddings op je schouders heeft alles een invloed op je statistieken. Wanneer je meer levenspunten of aanval wil hebben, lever je iets in op een ander gebied. Dit zorgt ervoor dat er altijd een bepaalde balans is bij het spelen van For Honor.

For Honor Singleplayer

Overbodige luxe

Hoewel de gameplay, na even inkomen, erg goed aanvoelt en lekker speelt, merk je snel dat For Honor een game is die gemaakt is voor multiplayer. De singleplayer kent weinig diepgang doordat de missies vooral bestaan uit het doorlopen van een vaste route waarin je elke tien meter een groepje vijanden tegenkomt. Af en toe wordt er van je verwacht een hendel over te halen of een deur te blokkeren, maar dit gebeurt slechts in fracties van het level.

Het competitieve element blijft uit doordat je speelt tegen een AI. Om de boel wat op te leuken heeft Ubisoft variatie gegeven aan het geheel door middel van boss-fights en actiescènes op paarden. Hoewel de boss-fights uitdagend zijn, is het paardrijden een overbodig gameplay element. Jammer, maar gelukkig valt dit in het niet bij het zien van de visuals en cutscenes.

For Honor Singleplayer

For honor Singleplayer – Meer een verplichting dan een stand-alone

Op de perstrip in Parijs zijn we een uurtje aan de slag gegaan met twee singleplayer missies uit de wereld van For Honor. Het duurt even om handig te worden in het gevechtssysteem, maar dit speelt erg soepel en voelt goed aan. Toch zijn de missies erg lineair en mist er wat diepgang en spanning. Maar wie weet wat Ubisoft nog in petto heeft?

Benieuwd naar de multiplayer? We hebben ook een exclusieve For Honor multiplayer special over de game!