Het is een volle bak in de Utrechtse Jaarbeurs wanneer we aankomen voor Firstlook Festival. Logisch, want niet alleen viert het gaming evenement haar tiende editie, ook zijn de grootste aankomende games aanwezig op de showvloer zoals Kingdom Hearts 3, SoulCalibur VI en Super Smash Bros. Ultimate.

Naast deze nieuwe titels zijn er ook een opvallend groot aantal wat oudere games aanwezig om te spelen tegen elkaar. Titels zoals Fortnite horen hier uiteraard bij, maar ook Splatoon 2, Street Fighter V en League of Legends krijgen opvallend veel aandacht. Bezoekers komen dan ook niet alleen naar Firstlook Festival om de nieuwste spellen te proberen, maar ook om mee te doen aan talloze esports wedstrijden.

Maar dit is nog niet alles, want zelfs als je nog geen videospel aanraakt kan je een prima tijd beleven op Firstlook Festival. Tijdens het evenement lopen de beste cosplayers voorbij, versiert in fantastische kostuums gebaseerd op hun favoriete personages. Voor de bezoekers die op zoek zijn om hun merchandise collectie te vergroten zijn er ook tal van marktjes en koopkraampjes.

Esports groter dan ooit

Firstlook Festival schenkt dit jaar ontzettend veel aandacht aan esports. Dit is ook niet gek, want het competitieve gaming fenomeen wordt steeds groter, mede doordat meer games zich erop richten. Alleen al Fortnite, wat je in principe gewoon thuis vanuit je luie stoel kan spelen, heeft een hele complete booth die ontzettend druk bezocht wordt.

Ook League of Legends, Dota 2, Overwatch en Counter-Strike: Global Offensive spelers verzamelen zich bij de booth om het tegen elkaar op te nemen in hun favoriete esport spel en de overwinning te bemachtigen. Er gaat natuurlijk niets boven een esports publiek wat jou toejuicht.

Firstlook Festival 2018 Fallout

Tassen vol merchandise

Naast gaming booths is Firstlook Festival ook bezaaid met marktjes en kraampjes. Bij deze kraampjes zie je pas echt goed hoe breed de interesses van de bezoekers van Firstlook Festival zijn. Het ene kraampje verkoopt een breed aanbod aan verschillende Pokémon knuffels terwijl het kraampje daarnaast wel honderd T-shirts aanbiedt gebaseerd op allerlei films en series.

Op zoek naar een replica zwaard? Er is kraam vol met sier zwaarden en dolken. Op jacht naar de meest zeldzame retro games? Er staan bakken vol om doorheen te spurten. Altijd al een badlaken van een schaars gekleed anime meisje willen hebben? Tja, waarom ook niet, ook dit valt te scoren op Firstlook Festival!

Je moet wel echt heel stevig in je schoenen staan als je geen geld wilt uitgeven bij de marktjes van Firstlook Festival. Je zal in ieder geval nooit met lege handen naar huis, want de gratis goodiebags vliegen je ook om de oren.

Performance Art

Het elk jaar weer een keuze; ga je in normale kleding naar Firstlook Festival, of versier je het evenement met jouw prachtige cosplay? Ook dit jaar wisten de meest creatieve mensen ons weer te verbazen met prachtige kostuums en attributen gebaseerd op personages uit verschillende games, films, strips en series. We stuiten al snel op Ryu van Street Fighter, die zelfs voor ons een Hadouken wilt doen!

De man achter de Ryu cosplay legt uit dat hij voor Ryu koos aangezien zijn lichaamsbouw zich daar perfect voor leent, en dat de nodige attributen zoals het witte judopak en de rode hoofdband ook niet moeilijk te bemachtigen waren. Op het hoofdpodium wordt zelfs een heuse cosplay show gehouden, waarin alle cosplayers de catwalk op gaan om hun creaties van dit jaar te presenteren.

We zagen een prachtige Link, verkleed in z'n Breath of the Wild Gerurdo kostuum, verschillende personages uit Overwatch en zelfs een Princess Peach verkleed als Bowser, een meme die nu al weken op het internet te vinden is. Petje af hoor!

Firstlook Festival 2018 Cosplay

Het wachten waard

En dan zijn er tenslotte nog de games. Bezoekers die de nieuwste opkomende titels willen spelen moeten er vroeg bij zijn of veel geduld hebben, want de rijen voor de booths zijn lang en groot. Alleen om Kingdom Hearts 3 te spelen moet je al zo'n tweeëneenhalf uur wachten. Na al die jaren wachten biedt de game twee verschillende demo's om te spelen, eentje waarin je het opneemt tegen een vijanden uit Hercules, en in de ander verken je de wereld van Toy Story.

VR gaming is ook volop aanwezig. Beleef Doom zoals nooit tevoren met Doom VFR en bevind je letterlijk midden in de horror. Iets te heftig misschien? Speel dan Tetris in virtual reality met Tetris Effect!

Bezoekers kregen ook de kans om terug te keren naar de wonderlijke wereld van Kanto, waarin ze samen met hun Pokémon Pikachu of Eevee Viridian Forest verkennen op zoek naar Pokémon in de Pokémon Let's Go Pikachu & Eevee demo.

Tenslotte was daar uiteraard nog Super Smash Bros. Ultimate, waar samen met Kingdom Hearts 3 zonder twijfel de langste rij voor was. Nintendo's gigantische cross-over vechtspel in immens populair en de booth was dan ook de gehele dag druk bezocht. In deze demo zijn Metroid slechterik Ridley en de Inklings uit Splatoon speelbaar, en veel bezoekers waren dan ook erg benieuwd naar deze nieuwe personages.

Firstlook Festival 2018 Sfeerverslag

Geslaagd weekend met Firstlook Festival 2018

En zo is de tijd alweer voorbij gevlogen. Na veel te hebben gezien en gespeeld zit Firstlook Festival 2018 er alweer op. Het was prachtig om te zien dat de esport games nog altijd even populair zijn als altijd, maar ook dat veel bezoekers de tijd en moeite nemen om te wachten om alvast een voorproefje te krijgen van Kingdom Hearts 3 en Super Smash Bros. Ultimate.

Firstlook Festival 2018 was een groot succes, en wij kijken nu alweer uit naar de 11e editie volgend jaar. Zien we je daar? XGN.nl is er in ieder geval weer bij!