Een van de eerste vragen die je in Final Fantasy XIV krijgt is wie je bent en wat voor klasse je wil vervullen. Niet onbelangrijk, want je klasse in de game bepaalt hoe je de game speelt. Er zijn verschillende klassen in de game beschikbaar die onderverdeeld zijn in types (roles). Ieder klasse heeft zo zijn eigen manier om korte metten te maken met de verschillende wezens in de MMORPG. De een gaat vijanden met mêlee-aanvallen te lijf van dichtbij en de ander legt vijanden het vuur aan de schenen door en enorme vuurbal op ze af te slingeren.

Gladiator – gebalanceerde mêleevechter

De eerste Job die je in Final Fantasy XIV kunt vervullen is die van de Gladiator. Deze vechtersbazen kennen hun oorsprong in het Coliseum, waar ze voor publiekelijk vermaak vechten. Gladiatoren weten precies hoe gevechten van dichtbij werken en kijken de vijanden het liefste in de ogen tijdens de strijd. Ze doen dit terwijl ze met zwaarden en dolken zorgen dat hun tegenstanders snel in het stof bijten.

Gladiatoren zijn in Final Fantasy XIV zogeheten tanks. Door hun bepantsering kunnen ze meer schade hebben dan sommige andere rollen. Hun rol is om de aandacht van de vijanden vast te houden, terwijl andere spelers ze vijanden van veilige afstand kunnen bestoken met hun aanvallen. Als een Gladiator eenmaal level 30 heeft bereikt kan deze zichzelf specialiseren naar de rol van Paladin. Deze hebben sterkere aanvallen en een betere verdediging, zodat vijanden nog meer moeite hebben tegen deze strijdlustige krijgers.