Far Cry is een serie die bij de meeste mensen wel bekend is. De serie schotelt met elk nieuw deel een interessante locatie voor met een eigenzinnige vijand om neer te halen. Far Cry 5 is geen uitzondering op die regel, met een gloednieuwe badguy om je druk mee te maken.

far cry 5 preview

Maak Amerika een stukje veiliger

In het zonovergoten Utrecht gaf Ubisoft de mogelijkheid om de digitale variant van Amerika op te zoeken in dit nieuwste deel binnen de Far Cry-franchise. Jazeker, de VS staat centraal in dit nieuwste avontuur. Het fictieve Hope County om precies te zijn. Daar probeert de geradicaliseerde priester Joseph Seed met zijn cult Eden’s Gate de inwoners te ‘beschermen’.

In de praktijk betekent dit dat een ieder die het niet eens is met zijn denkwijze op een brute manier wordt aangepakt. Vanzelfsprekend kan jij dit als held niet aanzien en kom je naar Hope County toe om Seed aan te pakken en Eden’s Gate van de kaart te vegen.

De daadwerkelijke game ligt pas in februari in de winkelrekken, maar de voorgeschotelde demo geeft wel een blik op de kern van de gameplay die je kunt verwachten in Far Cry 5. En in grote lijnen is die kern vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van vorige games uit de serie. Bij het opstarten voelt het bewegen en richten meteen vertrouwd aan en ook het wapenwiel is vrijwel onveranderd gebleven.

far cry 5 preview

De formule verder verbeteren

Gamers die eerdere Far Cry games gespeeld hebben zullen dan ook geen probleem hebben om zich aan te passen aan de gameplay die Far Cry 5 op het beeldscherm gooit. Ubisoft probeert met dit nieuwe hoofdstuk in de serie dan ook zeker het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het probeert dat wiel eerder een lekkere upgrade te geven.

Dat doet de uitgever met een aantal nieuwe features, waarvan het gebruik van zogenoemde companions de grootste is. Je kunt tijdens het spelen de hulp inschakelen van een bondgenoot die je bijstaat in de vele vuurgevechten waarin je verzeild zult raken. Er zijn in totaal drie verschillende helpers waaruit je kunt kiezen, waarbij elk hulpje een specifieke speelstijl omarmt.

Allereerst kun je kiezen voor Grace Armstrong, een sluipschutter die op lange afstand kan afrekenen met bad guys. Spelers die ervan houden om vijanden om te leggen vanaf een veilige plek met een gigantisch vizier, zullen uitermate tevreden zijn met deze jongedame als partner. Het enige minpunt van haar moordkunsten is dat haar wapen niet gedempt is en andere vijanden dus snel doorhebben dat je ze aan het lastigvallen bent.

far cry 5 preview

Sluipen of juist chaos zaaien

Nee, voor de sluipmoordenaars onder ons is Grace niet de beste keuze. In dat geval is hond Boomer een veel wijzere optie. De trouwe viervoeter besluipt vijanden en haalt ze vrijwel geruisloos neer. Je kunt het dier zelfs wapens laten oppakken, om ze vervolgens naar je toe te brengen. Super handig dus als je zonder waarschuwing wilt toeslaan.

Toch is Far Cry 5 diep van binnen geen stealthgame. Die titel is al voor een Assassin’s Creed of Splinter Cell weggelegd. Gelukkig biedt de nieuwe titel daarom ook wat meer bombarie in de vorm van de knotsgekke Nick Rye. Deze opgefokte hillbilly vliegt rond in zijn gele watervliegtuig en bestookt iedereen die jij voor hem aanwijst.

Tijdens het spelen werd al snel duidelijk dat Rye de favoriet van de drie is als het aankomt op het hebben van een heleboel plezier. De oneliners vliegen je om de oren, om maar te zwijgen over al het lood dat door de lucht vliegt. Toch moet gezegd worden dat elk karakter een eigen functie heeft binnen de formule. Elke gamer zal daardoor een andere voorkeur hebben. Het is in ieder geval goed om te zien dat Ubisoft aan iedereen heeft gedacht.

far cry 5 preview

De kern voelt solide aan

Maar naast de companions voelt ook de rest van de game weer goed aan. Het schieten met wapens voelt responsief aan en wapens blijven accuraat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw loop alle kanten op gaat door de terugslag, dat valt in Far Cry 5 reuze mee.

Naast schietijzers heb je ook de beschikking over hulpmiddelen als dynamiet voor het betere knalwerk, of stenen om vijanden mee weg te lokken van hun posities. Verder was er tijdens de demo een honkbalknuppel aanwezig met de kleuren van de Amerikaanse vlag. Ideaal dus om wat schedels mee te verbrijzelen. De uiteindelijke game moet zich meer focussen op de melee, maar in de demo kwam dat nog niet echt naar voren.

De rest van de Far Cry formule lijkt wel van de partij. In de wereld zijn talloze willekeurige missies te vinden die je kunt voltooien voor extra XP. Zo reden er in de demo konvooien rond die opgeblazen dienden te worden en waren er wegblokkades die eveneens de lucht in moesten.

far cry 5 preview

Voor ieder wat wils

Het lijkt er daarmee op dat Far Cry 5 niet al te veel risico’s neemt en vooral voortborduurt op de goede punten van de vorige games uit de serie. Toch heeft de game met de komst van de verschillende companions wel een leuke nieuwe feature mogen omarmen. Of de daadwerkelijke game gevarieerd genoeg wordt moet nog gezien worden, maar deze vroegtijdige indruk smaakt zeker naar meer.