Op naar de bouwmarkt

Op de vorige pagina heb je al iets kunnen lezen over de ruimtelijke voordelen van basissen en workshops, maar dat is nog niet alles waar zij voor dienen. Beide categorieën nederzettingen hebben een mogelijkheid om voor een stroom belangrijke grondstoffen te zorgen. In de wildernis van de Appalachia liggen hier en daar aders aan resources open, waar je alleen nog maar een machine op hoeft te zetten om de middelen omhoog te pompen. Je moet er wel rekening mee houden dat je met je C.A.M.P. zelf moet speuren naar zo'n resource locatie, terwijl workshops alle verdiensten al rustig voor je uitgestippeld hebben.

Als je een workshop bent tegengekomen, zal je op je wereldkaart kunnen zien welke grondstof er gewonnen kan worden. Niet alleen vind je op deze plaatsen veelvoorkomende middelen zoals staal en hout, maar kan je nucleair afval en zelfs fusion cores krijgen die het belangrijke power armor van energie voorzien. Probeer zo snel als je kan naar Gorge Junkyard te komen in het begingebied, want dit is een workshop die het schaarse goedje titanium aan de oppervlakte doet opborrelen. Ben je al iets verder in de game, kan je één van de drie kerncentrales proberen over te nemen en te activeren om die belangrijke fusion cores te sparen.

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat de publieke werkplekken een bezoekje waard zijn. Want naast gratis reizen en het opbouwen van voorraden, zorgen deze locaties voor het scoren van een hoop andere goodies. Zo speel je met bijna elke overname een blauwdruk vrij waardoor je meer constructie opties krijgt. Een betere generator of flitsend meubelstuk is nooit verkeerd.

Het behouden van zo'n bouwcentrum gaat helaas niet altijd over rozen, want eens in de zoveel tijd trekt het hordes aan vijanden aan. Ook dit kan van de zonnige kant bekeken worden, want het slachten van tientallen sterke wezens geeft je een hoop ervaringspunten en andere snuisterijen. Als je een aanval succesvol weet af te slaan, krijg je vaak nog meer handige bouwplannen. Workshops klinken als win-winsituatie, maar je moet wel oppassen deze niet in verval te laten raken want anders zal een andere speler of ghoul ermee aan de haal gaan.