Het begin van iets moois

Zoals eerder al genoemd is, krijgt iedereen dezelfde map voor de kiezen. Dat houdt niet in dat elke versie van de Appalachia precies gelijk aan elkaar is. Fallout 76 biedt namelijk de optie om als een ware architect aan de slag te gaan om de woestenij te temmen. Ook al heb je dit al tijdens Fallout 4 kunnen doen, er zit een flinke twist in hoe het er in het nieuwe deel aan toe gaat.

Aangezien jouw personage één van de eerste mensen is die de Vault verlaat, is de taak aan jou om de wereld te repareren en van bovengrondse gemeenschappen te voorzien. Het grote verschil, naast het feit dat Preston Garvey je niet meer achter de broek aan zit, is dat het basis bouwen niet gebonden is aan vaste plekken. Zo kent het spel het C.A.M.P. systeem waar je zo goed als overal een leuk hokje neer kan zetten. Zodra je het uitzicht zat bent, kan je het geheel opvouwen tot een klein pakketje en meenemen naar de volgende hotspot.

In de Fallout 76 multiplayer zijn de door spelers gemaakte basissen een vrij belangrijke rol van entertainment. Als je in eenzelfde team zit kan je samen aan één project werken en sneller iets in elkaar zetten dat het woord ‘huis’ waardig is. Het is prachtig om samen aan een enkel bouwwerk te knutselen om deze dan tentoon te stellen aan de andere overlevenden op de server.

Aan de andere kant kan de mobiele C.A.M.P. feature zorgen voor het uitlokken van spannende PvP en totale destructie. Kwaadwillende zielen kunnen namelijk jouw bolwerk in as veranderen door er bijvoorbeeld explosieven tegenaan te gooien. Bovendien zijn de do-it-yourself pakketten sneller doelwit van door spelers afgevuurde kernkoppen die alles in de omgeving met de grond gelijk maken. Gelukkig kan je wel wat verdedigingen bouwen om andere mensen bij je uit de buurt te houden, maar een nuke afweren is een verloren zaak.

Één van de belangrijkste vragen die wij hadden voordat we überhaupt met de Fallout 76 multiplayer aan de slag konden, is wat er met je basis zou gebeuren als je uitlogt. Zodra je namelijk weer inlogt ben je weer op een andere server en wil je niet dat je architectonische hoogstandje verloren is. Gelukkig hebben wij goed nieuws want je basis wordt één op één over gezet naar deze nieuwe server en wel op dezelfde locatie. Mocht hier al een basis staan van iemand anders, is het bouwwerk opgeslagen in de ingeklapte versie van de C.A.M.P. en kan je op zoek gaan naar een alternatief mooi plaatsje.