Het grote verschil tussen een film en een documentaire is het feit dat laatstgenoemde vaak op feiten is gebaseerd. Verwacht daarom bijna tot geen schrikmomenten in de verschillende horror documentaires. Wel weten sommige makers bij dit soort documentaires je een andere kijk te geven op het paranormale bestaan. Dit komt door de vele camerabeelden en onderzoekers die worden gebruikt bij het schieten van sommige horror documentaires.

Maar of een documentaire uit deze lijst je kan overtuigen is nog maar de vraag.

My Amityville Horror (2012)

Een van 's werelds meest gefilmde locatie voor horrorfilms is een huis in het Amerikaanse plaatsje Amityville. Een huis waarin zich verschrikkelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. Zo woonde er een gezin dat bijna compleet is uitgemoord door de oudste zoon. Hij verklaarde later tegenover de politie dat stemmen in het beruchte huis hem hiertoe leidde.

Na deze vreselijke gebeurtenis trekt er alsnog een nieuwe familie binnen het horrorhuis. De familie Lutz zal te maken krijgen met vermoedelijk vele paranormale activiteiten. Eric Walter, documentairemaker en beheerder van AmityvilleFiles.com (een site die bewijzen verzamelt over Amityville), benadert de vader van de recent ingetrokken familie.

Met succes; zo weet hij het voor elkaar te krijgen om bikkelharde bewijzen op tafel te krijgen. In My Amityville Horror wordt duidelijk dat de gelijknamige film en boek niet zijn gebaseerd op feiten, maar fabels. Deze documentaire laat zien wat de vele aandacht omtrent het huis heeft gedaan met de familie Lutz.