Twaalf jaar geleden kwam het achtste deel van Dragon Quest al uit voor de PlayStation 2 en de game wordt op dit moment nog steeds gezien als een van de betere JRPG’s voor die console. Om te bewijzen dat de game nog over meer dan genoeg van zijn oude glorie beschikt, komt de titel op 20 januari nog eens uit voor de Nintendo 3DS.

Bijzonder verhaal en een toffe vormgeving

Het verhaal is onveranderd gebleven. Dit verhaal draait rond een koning en zijn dochter die beiden zijn behekst. Dat verklaart natuurlijk al meteen de titel, maar niet direct wat jouw rol hierin is. Jij bent de held die samen met de koning en zijn dochter achter de kwade tovenaar aan reist die de twee heeft omgetoverd.

Gaandeweg kom je natuurlijk verschillende personen tegen die jou op de reis zullen helpen. Maar zoals het een echte Dragon Quest titel betaamt, kom je ook meer dan genoeg bijzondere monsters tegen die jou het leven zuur willen maken.

De vormgeving van de verschillende monsters komt net als de voorgaande games van de hand van Akira Toriyama. En net als in de voorgaande games zal je dus weer kunnen genieten van de verschillende bijzonder vormgegeven monsters. Verbaas je dus niet als je een keer zult moeten strijden tegen twee gespietste paprika’s of een dikke gestreepte kat.

De wereld van Dragon Quest VIII is op een schitterende manier vormgegeven en als je rondloopt heb je constant het idee dat je door een schilderij aan het wandelen bent. Tot dusver is de wereld zo mogelijk nog mooier dan het er destijds uitzag op de PlayStation 2.

Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King preview

Orkestbak en stemmen

Maar niet alleen de vormgeving van de verschillende monsters is tof gedaan in Dragon Quest VIII, ook de soundtrack is tot dusver om door een ringetje te halen. Die was tien jaar geleden al bombastisch en orkestraal. Je kunt dan ook zowel tijdens de gevechten als tijdens het rondlopen genieten van strijkers, blazers en percussie.

Niet alleen de bombastische soundtrack is overgenomen van de PlayStation 2 versie van het spel. Ook de voice-acting is weer terug in de game.

Je kunt nog steeds rustig de tekst meelezen, maar de verschillende stemmen voegen wel degelijk iets toe. Zo is meteen duidelijk dat de koning een bekakt figuur is met een hart van goud. Yangus, je trouwe sidekick, heeft een plat Brits accent waardoor je meteen doorhebt dat je met een voormalig bandiet te maken hebt.

De naamloze held die jij speelt heeft net als in de voorgaande titels geen eigen stem omdat hij jou vertegenwoordigt in de wereld van het achtste deel. De naamloze held is een van de sterkste onderdelen van jouw party tijdens de gevechten.

Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King preview

Klassiek vechtsysteem

Die gevechten zijn, zoals gebruikelijk in de Dragon Quest franchise, turn-based. Maar dat betekent niet dat de strijd traag is; het uitkiezen van de verschillende aanvallen gaat vrij vlot en de animaties zijn al vrij snel klaar. Een nadeel dat je door deze gevechten zult tegenkomen, is dat je bij een grotere groep vijanden iets langer moet wachten voor je weer aan de beurt bent.

De game was twaalf jaar geleden al behoorlijk bijzonder en de magie is er nog steeds wanneer je aan het avonturieren bent op de 3DS. Het mooie is dit keer dat je het toffe avontuur overal mee naartoe kunt nemen. Een minpuntje dat tijdens het spelen opvalt is dat de game niet volledig gebruik maakt van de 3D functie van de Nintendo 3DS. Maar aangezien er steeds minder games zijn die gebruik maken van deze 3D functie is dit te vergeven.

Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King preview

Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King Preview - Magistraal

Al met al is Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King tot nu toe nog net zo tof als het twaalf jaar geleden was. De vormgeving van de monsters en de wereld is nog net zo tof als destijds en je hebt het idee dat je door een sprookje heen aan het lopen bent. Weliswaar niet met de 3D functie van de 3DS, maar dat is een klein minpuntje.

Ook de gevechten zijn tof om te doen. Onder andere doordat de monsters zo leuk zijn om te bewonderen tijdens het vechten, maar ook omdat de gevechten redelijk vlot verlopen. Over een kleine maand kun je ook zelf aan de slag met dit achtste deel in de Dragon Quest franchise: op 20 januari kun je op 3DS het avontuur meemaken. Het lijkt tot nu toe in ieder geval een bijzondere rit te worden.