Grootvader of niet, DOOM was niet de eerste first-person game zoals velen denken. Die eer behoort toe aan Maze War uit 1973, een ruimtevluchtsimulator waarbij je vanuit het gezicht van de astronaut door een heelal zweefde.

Het duurde veertien jaar voordat een nieuwe mijlpaal kwam: Midi Maze. Een Pac-Man-achtige titel, waarbij je uit first-person view met balletjes op andere spelers schoot. De game had toen al multiplayer, maar met elkaar spelen was nagenoeg onmogelijk.

Wolfenstein 3D

De titel waar id Software echter naamsbekendheid mee kreeg was Wolfenstein 3D. In de game speel je als B.J. Blazkowicz, een geallieerde spion die moet ontsnappen uit kasteel Wolfenstein. In drie afleveringen schiet je jezelf door het nazigespuis heen om vervolgens tegenover mecha Adolf Hitler te staan. Qua fantasie stelden de heren van id Software ons allesbehalve teleur.

Ondanks het controversiële thema uit Wolfenstein met al zijn nazi's ontsprong de game de dans aangezien DOOM een jaar later verscheen en meer controverse veroorzaakte. Duitse nationaal socialisten waren ineens niet meer zo erg, maar duivel verheerlijking en veel bloed spraken meer tot de verbeelding van de gemiddelde ouder in de jaren 90. Door de bloederige DOOM features kreeg de game al snel het stempel ‘moord simulator’ van verschillende activisten.