Het gaat hier om Dear Esther en Oikospiel II: Heat Cantana. Beide concerten worden in samenwerking met elkaar getoond tijdens het Holland Festival. Dit is een groot internationaal podiumkunstenfestival in Nederland dat wordt georganiseerd in Amsterdam.

Dit weekend Dear Esther game concert

Dans, toneel, opera, maar ook games. Ze zijn allemaal aanwezig tijdens dit internationale festival. Een speciale Dear Esther game tour wordt verzorgd door Jessica Curry en The Chinese Room. Terwijl de game Dear Esther live wordt gespeeld, wordt deze speelsessie door muziek begeleid van BAFTA winnende componist Jessica Curry. Dear Esther is een indiegame met kunstzinnige strekking voor PS4, Xbox One en PC.

Je hoeft geen kenner van de game te zijn om ervan te genieten. Laura Ducceschi, producer van de live show, kende het spel ook niet toen ze aan dit project begon. De producer vertelt:

"Voor doelgroepen die van muziek- en filmprojecten houden, zou je Dear Esther kunnen zien als een film die in realtime wordt opgenomen. We ervaren de camera via de gamer en kijken en horen de subtiele reacties van het muziekensemble en de acteur voor ons. De visuele schoonheid van dit project is een centraal onderdeel van het project en toont de opmerkelijke stijl van The Chinese Room."

Dear Esther game concert

Verken grote gebieden

In de game verken je de Schotse Hebriden en zie je een hoop natuurlandschappen voorbijkomen die straks worden begeleid door de filmische muziek van Jessica Curry. Laura Ducceschi is vol lof over muziek, die voor veel sfeer binnen de game moet zorgen:

¨Het is de muziek, het schrijfwerk en hoe het visueel in elkaar steekt wat Dear Esther zo tof maakt. De compositie leidt echt de verhaallijn en andersom. Het is een zeer krachtige score en wordt geleverd door een ensemble van muzikanten van wereldklasse in de vorm van een strijkkwartet, sopraan, dirigent, pianist en live-elektronica, aangevuld door een gamer en verteller¨

Uiteindelijk beschrijft Laura Ducceschi Dear Esther Live als een en zeldzame meeslepende, rijke multidisciplinaire live-ervaring die een oprechte menselijke reflectie aflevert die de verbeelding van je verbeelding vereist wanneer deze zich ontvouwt.

Dear Esther game concert

Ook een absurdistische hondenopera

Verder is in samenwerking met David Kanaga, de maker van Oikospiel, ook speciaal tweede game van Oikospiel gemaakt voor nog een game concert. Ook deze game wordt live gespeeld en begeleid met live muziek. De game neemt je mee in een maffe hondenopera waar op absurdistische wijze een groep honden een roman in een game opera gieten.

Dear Esther en Oikospiel II: Heat Cantana worden op zondag 24 juni in het Muziekgebouw te Amsterdam getoond. 's middags om 15:00 wordt Oikospiel getoond. Daarna kun je om 20:30 aansluiten voor het Dear Ester game concert.

Meer informatie over beide voorstellingen is te vinden op de Holland Festival website.