De ontwikkeling van Minecraft - blokje voor blokje naar de top

2016 - Vechten in Minecraft

We slaan een jaartje over en springen naar 2016, gezien 2015 niet veel op updategebied om het lijf had. In 2016 werden drie grote updates gelanceerd; 1.9, 1.10 en 1.11. Begin 2016 werd '1.9 - The Combat Update’ uitgebracht voor iedereen. Dit was de update waar de community erg van schrok.

Het hele systeem van vechten tegen monsters en spelers in de game werd veranderd. Minecraft was voorheen voornamelijk een game waarin mensen op avontuur gingen. Maar het overgrote deel van de community speelde na de update ineens op grote servers waar ze het tegen andere spelers opnamen in duels. Een groot deel van Minecraft bestond uit multiplayer en mensen die elkaar links en rechts te lijf gingen.

Minecraft 1.9 was een update die dan ook veel veranderde voor de mensen. Vooral voor spelers die hielden van intense duels tegen andere spelers veranderde er veel. In plaats van dat je je linkermuisknop moest blijven indrukken om je vijand te slaan, moest je nu steeds afwachten voordat je weer kon slaan. Er verscheen een metertje in beeld dat aangaf wanneer jij de volgende slag kon nemen.

Minecraft vond dat het meer een strategisch update was aangezien je goed moest bepalen wanneer je ging slaan. Je kon nu nog steeds meerdere keren achter elkaar slaan, maar wanneer het metertje bijna was kon er meer schade toebedeeld worden. Met een lege meter deed je vervolgens bijna geen schade.

Veel spelers vonden de update onnodig en vonden dat het de game grotendeels verpestte. Er waren genoeg servers die daardoor minder populatie hebben en minder goed liepen. Er waren zelfs servers die niet meer verversten met updates na 1.9 aangezien ze de normale vechtsysteem wilden behouden.

Anderzijds kon je vanaf dat moment ook terecht op plekken met meerdere servers, waarbij eentje dan het nieuwe vechtsysteem hanteerde en de andere de oude.

Later in 2016 werden er meer toevoegingen gedaan an de game. Zo kwamen er nieuwe elementen in de sneeuwlandschappen zoals bijvoorbeeld beren. Maar ook nieuwe monsters en nieuwe structuren kwamen met de update mee.. Je kon bijvoorbeeld als je de eind baas in The End had verslagen, naar een nieuwe plek gaan waar je een item te vinden was waardoor je kon vliegen.