Waar het in normale strategiespellen draait om het opbouwen en beheren van een relatief klein dorpje of stad, gaan 4X games verder. Veel verder, want daarin draait het om het opbouwen van een heus rijk dat duizend jaar zou moeten overleven.

Niet langer zet je mensen aan het werk om tientallen bomen te kappen voor hout. Nee, je zet een provincie met een aantal steden aan het werk voor een enkele grondstof. Uiteraard komen er bij deze schaalvergroting ook een aantal grotere risico’s kijken, maar dat biedt juist een uitdaging.

Voor de beste 4X games kijken we naar alle verschillende soorten subgenres en pakken de meest interessante eruit. Want binnen de lijst met beste 4X games zijn er met tal van tijdsperiodes te vinden: in de ruimte, ten tijde van het Romeinse rijk of in de middeleeuwen.

5. Endless Space 2

Na een flinke periode in Steam Early Access, zag het vervolg op Endless Space in maart dit jaar eindelijk het licht. En wat een game is het geworden. In Endless Space 2 kan de speler kiezen uit verschillende soorten rassen met elk voor- en nadelen. Elk ras heeft namelijk bepaalde beweegredenen om de ruimte te verkennen, wat ook zal leiden tot botsingen met andere ideologieën.

Uiteraard is ook het menselijke ras te spelen. Na lang te hebben gedonderd op onze aardbol, is er een sterke leider opgestaan die een einde heeft gemaakt aan onderlinge conflicten. Die strakke, stijgende lijn zal uiteraard ook in de ruimte worden doorgezet. Beginnend op onze eerste ruimtekolonie zal de speler van sterrenstelsel naar sterrenstelsel trekken, zoekend naar geschikte planeten voor uitbreiding.

Elke planeet heeft natuurlijke grondstoffen en een bepaald klimaat, waardoor de speler bepaalde afwegingen zal moeten maken. Wie zijn bevolking graag wil uitbreiden zodat werk sneller geschiedt, zal op een gegeven moment te weinig voedsel hebben. Andersom zullen boerderijen leeg blijven als er geen werknemers beschikbaar zijn. En probeer je bevolking ook maar eens te dwingen op een ijsplaneet te gaan wonen.

Alsof die binnenshuiselijke problemen nog niet genoeg zijn, zijn er ook ruimterassen die de mensen gewoon niet mogen. Want een 4X game kent uiteraard ook oorlogen. Heel veel oorlogen. Een ideale titel dus om op te nemen in de lijst met beste 4X games.