10. Yakuza

De wereld van de Japanse maffia is ontzettend fascinerend, dat is duidelijk wanneer je een Yakuza game speelt. De serie, die in Japan bekend staat als Ryū ga Gotoku, volgt voornamelijk Kazuma Kiryu van de criminele Tojo clan. Vaak wordt de serie omschreven als ‘GTA in Japan’, al is dit geen goede omschrijving van de Yakuza games.

In plaats van grote open werelden, spelen de Yakuza games zich doorgaans af in kleinere delen van grote steden. Vooral Kamurocho (gebaseerd op de wijk Kabukicho in Tokio) is een populaire plek in de Yakuza games. De locaties zijn niet groot, maar vol met allerlei humoristische en bizarre activiteiten die het hoofdpersonage kan doen. Dit staat vaak in tegenstelling tot een serieus verhaal dat je vaak alle hoeken van de emotionele kamer laat zien.

De Yakuza serie is sinds het eerste deel op de PlayStation 2 nagenoeg exclusief gebleven op de PlayStation, hoewel de games voor lange tijd in Japan populairder waren dan in het westen. Dit lijkt in recente jaren veranderd te zijn. Yakuza 6: The Song of Life is het nieuwste deel in de serie en staat wederom gepland voor een release exclusief op de PlayStation 4.