Clover Studio wiki - XGN Biografie

Het begin van Clover Studio

De laatste keer ging het bij de XGN Biografie over Respawn Entertainment, de studio verantwoordelijk voor Titanfall, Titanfall 2 en één van de grootste verrassingen van 2019 op dit moment: Apex Legends.

Voordat wij het korte levensbestaan van Clover Studio beschrijven, nemen wij wederom een duikje in de geschiedenis. Het is het jaar 2002 en de Nintendo GameCube is net gelanceerd in Europa, maar de console weet maar geen gamers voor zich te winnen. Met de moordende concurrentie van de PlayStation 2 en de net uitgebrachte Xbox hinkelt Nintendo achter de twee consoles aan.

Er zijn meerdere redenen voor het matige succes van de GameCube in het begin. Nintendo besloot om niet gebruik te maken van de standaard DVD’s die Sony en Xbox wel gebruikten voor hun titels en het kindvriendelijke uiterlijk wat Nintendo had opgebouwd in de jaren 90 verdween niet echt met een kleine, paarse console met een handvat aan de achterkant.

Over de games zijn de meningen nog steeds verdeeld. Titels als Star Fox Adventures, The Legend of Zelda: The Wind Waker en Kirby Air Ride zijn de kampen nog steeds te verdelen in voor- en tegenstanders. Ondertussen zijn Metroid Prime, Super Smash Bros. Melee en Super Mario Sunshine de stralende hoogtepunten van de GameCube.

Ontwikkelaar Capcom ziet Nintendo worstelen met titels en besluit een helpende hand uit te steken. Niet alleen om natuurlijk haar eigen games te promoten, maar ook om steun te tonen als third-party ontwikkelaar. Het bedrijf kondigt aan het einde van 2002 de Capcom Five aan: vijf nieuwe Capcom-titels die de verkoop van de GameCube omhoog moeten stuwen. Deze titels zijn P.N.03, een futuristische shooter, Dead Phoenix, een shoot’em up, Killer7, een actie-avonturen game, het befaamde Resident Evil 4 en Viewtiful Joe, een side-scroller actie-platformer.

Van de games weet eigenlijk alleen maar Resident Evil 4 een verkoopkanon te zijn. Dead Phoenix wordt geannuleerd, P.N.03 is financieel en kritisch gezien een echte ramp en Killer7 en Viewtiful Joe halen bescheiden verkoopcijfers. Tot overmaat van ramp voor Nintendo zijn de meeste games geen exclusieve titels en kijkt de gamewereld reikhalzend uit naar de Resident Evil 4-port naar de PlayStation 2. Andere titels komen ook naar de concurrerende consoles, zoals Viewtiful Joe.