CES 2018 verwachtingen - Hier moet je op letten!
Foto: CES 2017

Noem de term CES in een gesprek met een techliefhebber en hij of zij begint al te watertanden. De beurs – dit jaar van 7 tot en met 12 januari – bestaat ruim vijf decennia en kwam door de jaren heen met tal van revolutionaire innovaties. Waar toonde Bill Gates de eerste Xbox ook alweer in 2001? En waar verkondigde Sony in 2008 met OLED tv’s te komen? Jazeker, in Las Vegas.

Het is de Consumer Electronics Show waar dit soort grote onthullingen gedaan worden. Het afgelopen jaar stond de technologische ontwikkeling niet stil en zijn er flink wat gadgets en innovaties bijgekomen. Daarnaast raakt ook het gewone publiek steeds meer bekend met virtual reality, smartwatches en 4K. De verwachtingen zijn in ieder geval groots, dus hier moet je op letten!

Grotere en betere televisieschermen

Helderheid, grootte en scherpte is waar televisiefabrikanten de massa gek mee kunnen maken. Vorig jaar stond de beurs wat televisies betreft in het teken van HDR en 4K, maar dat is nu allemaal iets minder boeiend. Veel liever hebben bedrijven als LG en Sony het over OLED en eerstgenoemde komt zelfs met een 8K OLED scherm van 88 inch, de grootste televisie tot dusver. Dan kan de concurrentie natuurlijk niet achterblijven…

Samsung zet vooral in op QLED, waarvan de eerste Thunderbolt 3 Curved monitor op CES 2018 te zien is, maar komt mogelijk aanzetten met een Micro-LED televisie. Om duidelijk te maken wat het verschil is, moet je weten waar OLED voor staat. Organic light-emitting diode is namelijk een steeds populairdere schermtechniek en wordt al langer in smartphones gebruikt. Pixels geven zelf licht en hebben geen achtergrondverlichting nodig, wat voordelig is voor het contrast, de kijkhoek en dikte van de televisies.

Nadeel is dat de techniek nog aan de prijzige kant is, redelijk wat energie verbruikt en voor burn-in kan zorgen. Bij Micro-LED zijn de LED’s nog kleiner – dunner dan een haar op je hoofd – en zijn deze problemen verholpen. Afgezien van de prijs althans, want de schermen zullen er niet goedkoper op worden.