Nintendo heeft er en handje van om Wii U-games over te zetten naar de Nintendo Switch. Zo zagen we Mario Kart 8 Deluxe en Hyrule Warriors voorbij komen in een nieuw jasje en moest ook Donkey Kong eraan geloven. Ergens is het logisch.

Captain Toad Treasure Tracker Switch Preview

Ideale game om te porten?

Want het zijn stuk voor stuk goede games. Captain Toad: Treasure Tracker is net zo’n game en misschien wel dé game om te porten naar de Switch. Want waar je de game voornamelijk met de toetsen op de controller bediende werd het touch screen ook intensief gebruikt. En ook op de Switch is dat net zo.

Met de knuppeltjes loop je en bedien je de camera en de actietoetsen laten je dingen oprapen of weggooien. En zoals bij de Wii U-versie speelt ook hier het touch screen een grote rol. Je kunt er bijvoorbeeld elementen in de wereld mee bewegen of vijanden even stoppen, zodat je ze snel voorbij kunt rennen. Het werkt ideaal, althans, als je in tafelmodus speelt.

Want zodra je de Switch in de dock zet heb je natuurlijk geen scherm meer om op te tikken, tenzij je als een malle op je tv wil tikken, maar dat doet verder niets. Nintendo heeft in de tv-modus gezorgd voor een cursor die je kunt bedienen om de elementen in de wereld te bedienen.

Captain Toad Treasure Tracker Switch Preview

Toegankelijk, maar wel uitdagend

Is dit handiger? Nee, maar het werkt wel. Zeker als je bedenkt dat Captain Toad in de meeste levels een laag tempo kent en dat vijanden je niet eindeloos achterna zullen hollen. Je hebt verder geen timer waarop je moet letten en geen gekke dingen die veel van je reactievermogen eisen.

Je kunt lekker op je gemakje de ruim 70 levels die Captain Toad je biedt doorlopen. Dat doet denken aan een lange game, maar dat is dit zeker niet. Captain Toad Treasure Tracker neemt per level slechts enkele minuten in beslag. Deze levels zijn gebaseerd op Japanse tuindozen genaamd Hakinowa en zijn eigenlijk stuk voor stuk kleine puzzels.

Je moet telkens als een echte schatzoeker drie diamanten zoeken en een ster. Om alles hoekjes en gaatjes te kunnen zien en dus om alles te vinden kan een level volledig gedraaid worden. En als je een keer een diamant niet kunt vinden is dat niet erg. Als je de ster maar vindt, want dan is het level ten einde en kun je verder.

Over het algemeen is de game niet heel moeilijk en kunnen de kleinste gamers onder ons de meeste levels wel halen. Maar soms komt er dan ineens een level voorbij dat je wat meer uitdaagt, zeker als je alles wil vinden. En dan zijn er nog allerlei extra doelen om te voltooien die pas na de eerste keer spelen naar voren komen. Zo moet je soms ineens een gouden paddestoel zoeken of honderd muntjes vinden in een level.

Captain Toad Treasure Tracker Switch Preview

Net even anders dan de Mario games

Het is eigenlijk net als bij de Mario games: de game is toegankelijk voor iedereen, maar wil je echt alles ondersteboven keren, dan komen er soms wat uitdagingen naar voren. En dat is prima. Captain Toad heeft overigens nog veel meer overeenkomsten met de Mario-games.

Zo speelt de game zich in dezelfde wereld af. Dat betekent dus lekker veel vrolijke kleuren en een toffe soundtrack. En die wereld is onlangs verrijkt met Super Mario Odyssey, waarvan we in Captain Toad ook ineens levels voorbij zien komen. Denk aan New Donk City.

En het verhaal is eigenlijk ook een beetje hetzelfde als dat in Super Mario-games. Toad is op een dag op schattenjacht met zijn liefje als zij ineens door een enorme vogel ontvoerd wordt. Toad snelt er natuurlijk achteraan en moet vervolgens onderweg een hele berg puzzels oplossen in de afwisselende levels. Toch voelt Captain Toad Treasure Tracker door de opzet van de levels compleet anders aan dan welke Mario game dan ook.

Captain Toad Treasure Tracker Switch Preview

Captain Toad Treasure Tracker Switch Preview – Schatten jagen op de Switch!

Captain Toad Treasure Tracker is een puzzelgame die je zeker een tijdje bezig zal houden. Ieder level is kort, maar altijd vermakelijk. En nu kun je de game dus onderweg spelen zoals je dat eerder op de Wii U deed!

Daarmee is het een ideale game voor onderweg die ook nog eens toegankelijk is voor iedereen. Maar voor thuis lijkt het net even minder geworden door de toevoeging van een cursor. Dat we binnenkort weer flink kunnen puzzelen is in ieder geval een feit, want Captain Toad komt eraan!