Singleplayer, ja of nee?

We beginnen meteen met misschien wel het grootste verschil in Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5: de singleplayer campaign. De bombastische verhaalmodus voor een enkele spelers is al jarenlang een vast element van de gehele serie. We hebben dan ook al veel beroemde en beruchte momenten voorbij zijn komen. Wie kan het controversiële level ‘No Russian’ uit Modern Warfare 2 vergeten, of de verrassende nuke in de Modern Warfare missie ‘Shock and Awe’.

Misschien is het daarom juist extra opvallend dat we dit jaar geen singleplayer campaign zullen zien in Call of Duty Black Ops IIII. Volgens ontwikkelaar Treyarch is een keuze die gemaakt is omdat de Black Ops subserie eigenlijk nooit een traditionele singleplayer ervaring had, het verhaal gaat nu op een andere manier verteld worden in de andere modi in de game.

Battlefield V gaat het juist over een andere boeg gooien. Waar de singleplayer ervaringen van DICE in het verleden niet bijster veel voorstelden, zagen we al een grote sprong vooruit in Battlefield 1. Daar werd in plaats van één verhaal het concept van de War Stories gebruikt. Dit zijn verschillende kortere verhalen, verteld vanuit de perspectieven van allerlei personages op andere plekken in de oorlog.

Battlefield V zal dit voortzetten. Op het moment van schrijven is al bekend dat we een vrouwelijke verzetsstrijdster zullen volgen die het in 1943 opneemt tegen de Duitse onderdrukking in Noorwegen. Ook zullen we een soldaat in de woestijn van Noord-Afrika volgen en zijn Franse Koloniale troepen speelbaar.