1. God of War

Er was dit jaar geen game die op wist te boksen tegen de klasse van Kratos, een personage dat zichzelf dit jaar opnieuw heeft uitgevonden. Waar hij voorheen bekend stond als moordende schreeuwlelijk is hij dit jaar één van de meest diepgaande personages door de complexe relatie die hij heeft met zijn zoon Atreus. Die relatie zit verwikkeld in een fantastisch verhaal dat in elk van de twintig uur geen moment verveelt.

Kratos en Atreus zijn namelijk op pad om het as van Kratos’ overleden vrouw te verspreiden, maar de reis zit vol gevaren en hindernissen. Van Noorse goden tot draken die een kopje kleiner gemaakt moeten worden, het spektakel is ongekend. Je zit dan ook constant in de beleving en dat komt niet alleen door de magische muziek die je het gevoel geeft alsof je tijdreis naar de Noorse oudheid gemaakt hebt.

Het komt ook door het pracht en praal op fenomenale wijze in beeld gebracht door een camera die de personages constant achtervolgt en geen enkele keer knipt voor een ander shot. Het bewijst dat er over elk detail is nagedacht en alles opzettelijk in beeld is gebracht om God of War zo goed mogelijk te maken. Dat is meer dan gelukt, want God of War is voor XGN.nl de beste game van 2018.

God of War is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4.

Eervolle vermeldingen bij de beste games van 2018

De tien beste games van 2018 staan dan wel hierboven, maar er waren nog genoeg andere games die we kans maakten op een plekje. Zo had Octopath Traveler kans op een plekje dankzij het fantastische gevoel van ontdekken in combinatie met een sublieme soundtrack en wist Detroit: Become Human een fantastisch verhaal te vertellen dat meer dan waard is om te spelen. Ook waren Dead Cells, SoulCalibur VI en Far Cry 5 de moeite waard.

Op het gebied van RPG’s was er ook nog genoeg keuze, want Ni No Kuni II: Revenant Kingdom, Pokémon Let’s GO en Dragon Quest XI kwamen dit jaar ook uit en waren beide steengoed. Op het gebied van shooters wisten Black Ops 4 en Battlefield V hoge ogen te gooien en de chaos van Just Cause 4 was ook zeker niet mis. VR-games als Beat Saber en Tetris Effect kwamen ook ter sprake, maar allemaal wisten ze net niet de top tien beste games van 2018 te bereiken.

Al met al was 2018 een fantastisch jaar voor gamers en kunnen we niet wachten op wat 2019 te bieden heeft.