Beste gamelevels ooit – Wat is het?

Het lijkt al snel een vloek: games gebaseerd op films en die rondom de release van een film uitkomen, om zo wat extra inkomsten te generen. Meestal zijn deze games van een abrupt slecht niveau, zoals de E.T.-titel voor de Atari 2600 in 1982. Het gerucht ging toen zelfs dat er duizenden kopieën van de game zouden zijn begraven; iets wat later zelfs bleek te kloppen!

Met dat in het achterhoofd zal ontwikkelaar Martin Hollis angstig zijn begonnen aan de ontwikkeling van GoldenEye 007. Samen met een onervaren team wil hij van de James Bond-titel een klassieke shoot ‘em up maken, maar uiteindelijk wordt ervoor gekozen om een game te creëren waarin de speler vrij kan ronddwalen.

Achteraf is dit een goede keuze geweest, want GoldenEye 007 wordt door meerdere gamers en critici nog steeds gezien als één van de beste titels ooit gemaakt. Ontwikkelaar RARE liet namelijk zien dat een first-person shooter niet standaard gebonden is aan een PC, maar dat er ook mogelijkheden zijn voor het genre op de consoles.

Vele oudere gamers zullen de hectische multiplayermodus nog wel herinneren, waarin je met maar liefst drie vrienden naast je, kon schreeuwen en schieten. Maar behalve de memorabele multiplayer zal de singleplayer ook een speciaal plekje in je achterhoofd houden. En één van die levels in de singleplayer is de missie Facility.