Beste Disney conspiracy theories - zouden ze kunnen kloppen?
Foto: Disney Enterprises

4. Is Alice in Wonderland high?

Alice in Wonderland is een hele tijd geleden geschreven, maar heeft ondanks de leeftijd net als een aantal andere boeken later meerdere filmversies gekregen. In het originele verhaal valt een meisje genaamd Alice door een konijnenhol en belandt ze in een andere wereld. Sinds het boek is uitgekomen - dat was in 1865 - is er al een theorie over een onderliggend thema van het verhaal. Het is één van de beste conspiracy theories over Disney films, omdat de kans groot is dat de theorie klopt.

Een grote groep lezers van het boek (en kijkers van de films) denkt namelijk dat het verhaal meer over drugs gaat dan we denken. Verschillende elementen wijzen op een massieve drugstrip. The Cheshire Cat verdwijnt en laat alleen een glimlach achter, de rups rookt uit een waterpijp, Alice eet koekjes en drinkt drankjes om haar fysieke staat aan te passen. Alles lijkt op te tellen naar een grote drugstrip.

Uiteindelijk komt er zelfs de vraag welke pil Alice wil. Met de rode pil blijft ze in Wonderland en met de blauwe pil wordt ze weer wakker in haar eigen bed. Als we ook even goed terugdenken kunnen we die tijd (1865) terug traceren naar het tijdperk van legaal opium gebruik. Of deze theorie dus waar is weten we niet zeker, maar een raar idee is het niet.