Het idee van Battle Royale is simpel: een aantal spelers, soms zoveel als 100, wordt gedropt op een grote map en moet tegen elkaar vechten om te overleven. Wie als laatste overblijft, is de winnaar. In veel Battle Royale games moeten spelers eerst zoeken naar wapens en uitrusting waarna de map na een tijdje een stukje kleiner wordt, wat ervoor zorgt dat spelers in beweging moeten blijven om zo niet buiten de map dood te gaan.

Een grote inspiratie voor de gamemodus zijn, je raadt het misschien al, films als The Hunger Games en de Japanse klassieker Battle Royale. Heb jij je dus altijd al eens in de rol van Katniss Everdeen willen wanen, dan zijn deze games misschien wel iets voor jou.

In deze lijst zijn zowel games opgenomen die volledig om de Battle Royale modus draaien, als games die het ondersteunen als mod of extra spelmodus. Voor de top 5 is gekeken naar de populariteit en de kwaliteit van de verschillende Battle Royale games. Welke zijn jouw favoriet, en wat vind jij van het Battle Royale-genre? Laat het ons weten in de reacties!

5. ARMA 3

Een mil-sim shooter als ARMA 3 biedt de perfecte basis voor een Battle Royale gamemodus. Dat is wat PlayerUnkown, een mod-ontwikkelaar en momenteel de creative director van PlayerUnknown’s Battlegrounds (een game waar we later nog op terug komen), ook dacht. Dus ontwikkelde hij, samen met een aantal andere getalenteerde ontwikkelaars, de ARMA 3 Battle Royale mod.

Wat de Battle Royale modus onderscheidt van de rest van de game, is het grote belang van tactiek en slimme positionering in deze gamemodus. Met een snelle time to kill moeten spelers goed nadenken over de stappen die zij zetten en de beslissingen die zij maken.

Spelers moeten in de ARMA 3 Battle Royale mod uit een vliegtuig parachuteren, waar ze vervolgens op de al bestaande ARMA 3 map Altis zullen moeten vechten voor hun leven. Door een inkomende gaswolk worden de spelers naar elkaar toe gedreven en zullen de overgebleven spelers op willekeurige locaties met elkaar de strijd aangaan.