Meer te weten komen over de wereld om ons heen, kan natuurlijk geen kwaad. Vooral als het om ingrijpende voorvallen gaat, kan het opdoen van extra kennis geen kwaad. Op deze en de volgende pagina's wordt er per hoofdstuk op in gegaan welke situaties uit de Eerste Wereld voorbij komen in de Battlefield 1 singleplayer.

Through Mud and Blood

De Eerste Wereldoorlog was het eerste strijdtoneel waar technologie op een grote schaal ingezet werd tijdens een conflict. Uitvindingen zoals vliegtuigen en automatische wapens doken hier op met als enige doel het zo snel mogelijk uitschakelen van de vijand. Deze oorlog staat hiernaast ook bekend om de introductie van tanks, waar Battlefield met Through Mud and Blood flink op in speelt.

Deze eerste campagne draait om het binnenvallen van de Franse stad Cambrai (1918), die op het moment in de handen van het Duitse Keizerrijk was. Het offensief begon op 8 oktober en was twee dagen later alweer afgelopen, waarbij een snelle verovering met relatief weinig slachtoffers een zegen was. Cambrai was het doelwit geworden van de invasie, aangezien het één van de slechtst verdedigde punten was.

Met een overspoeling van meer dan 300 tanks wisten de voormalige overheersers geen raad, waardoor Britse, Canadese en Nieuw Zeelandse troepen met de verovering van Cambrai een sterk front wisten te vormen.

Friends in High Places

Dit hoofdstuk uit de Battlefield 1 singleplayer legt de focus op het luchtruim tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alhoewel vliegende constructies al enige tijd bestonden, wist net voor deze immense strijd pas het geautomatiseerde model terrein te winnen. WO I gold dan ook in principe als testface voor de inzet van deze soort machines. Al snel bleken vliegtuigen behoorlijk effectief te zijn in de belegering van tegenstanders. Dit, nadat in 1915 de eerste test met de vliegmachine als wapen een succes bleek te zijn.

Friends in High Places is gebaseerd op de invasie van het Engelse luchtruim door het Duitse Keizerrijk. Gedurende de Eerste Wereldoorlog zijn er minstens 50 bombardementen op het Verenigde Koninkrijk geweest, waarbij enorme luchtschepen ingezet werden. Toch werden zeppelins in 1917 al weer grotendeels uit de running gehaald, want de vliegende kolossen waren door het onvoorspelbare weer en de nachtelijke vluchten niet bepaald accuraat.

Bovendien werden er al vrij snel effectieve afweergeschutten tegen de luchstchepen gebouwd, waardoor het voor de omvang van zo'n zeppelin maar erg moeilijk was om hieraan te ontkomen. Ook de snelheid van een zeppeling was natuurlijk niet denderend, wat het nog een makkelijker doelwit werd.

Avanti Savoia

In Avanti Savoia maak je kennis met de Arditi, een Italiaanse speciale eenheid gedurende de Eerste Wereldoorlog. Deze elite soldaten waren getraind om infiltratie tactieken toe te passen, als antwoord op de loopgravenoorlog. De taken van de Arditi bestonden daarmee niet uit de weg vrij maken voor andere soldaten, maar gehele vijandelijk vestigingen in één keer over te nemen.

Deze Italiaanse formatie van onbevreesde mannen werd vaak de oorlog ingestuurd met alleen maar een mes op zak, omdat andere wapens alleen maar onhandig zouden zijn in de stellingen. Daarbij was de omgeving ook niet handig om een wapenarsenaal mee te slepen. In de Eerste Wereldoorlog streden de Italiaanse en de Oostenrijks-Hongaarse troepen tegen elkaar in de bergen.

De bergen vormden namelijk natuurlijk grenzen en uitzonderlijke tactische linies tegen aanvallende partijen. Dit ging niet helemaal zonder bloedvergieten. Op de Monte Grappa, die voorkomt in Battlefield 1, lieten meer dan 20 duizend mensen het leven. Uiteindelijk heeft de Arditi een belangrijke rol gespeeld bij het beëindigen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en het veiligstellen van het Italiaanse front.

The Runner

In de Battlefield 1 singleplayer krijgen je ook te maken met de D-day van de Eerste Wereldoorlog. De zogeheten Gallipoli landingen waren bedoeld om een vuist te vormen tegen het Ottomaanse Rijk, bondgenoten van het Germaanse en Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De belegering van meer dan een half miljoen geallieerden begon op 25 april 1915 en eindigde op 9 januari 1916.

Na acht maanden strijden overwonnen de Ottomanen met hevige aantallen doden aan beide zijden, waarna de binnenvallende troepen zich terugtrokken. Alhoewel grootmachten als Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk de meerderheid vormden van de geallieerde troepen, waren er ook heel andere nationaliteiten te vinden.

In de game speel je bijvoorbeeld een individu dat deel uit maakte van de ANZAC-eenheid. De ANZAC is een samenvoeging van het Australische en Nieuw-Zeelandse leger en participeerde als onderdeel van het Mediterraanse front. Dat was niet het laatste moment dat de wereld te maken kreeg met de ANZAC, want ook tijdens de Tweede Wereldoorlog dook de eenheid weer op bij de gevechten rond Griekenland.

Battlefield 1 Singleplayer - Een gewelddadige geschiedenisles - P5

Nothing is Written

Waar in The Runner nog de superioriteit van het Ottomaanse Rijk getoond wordt, moet diens leger toch een nederlaag ondergaan in de Nothing is Written campagne van de Battlefield 1 singleplayer. Zo volg je de opstand van onderdrukte volkeren, dat ook in de realiteit heeft plaatsgevonden.

In de game volg je de activiteiten van Lawrence of Arabia, een Britse schrijver, archeoloog en militair met de naam Thomas Edward Lawrence. Deze persoon had de taak om de losse stammen in het Midden-Oosten met elkaar te verbinden en aan te sporen tegen de Duits-Ottomaanse alliantie.

Onder zijn leiding brak de Arabische Opstand uit, waardoor er een groot oppositieleger ontstond om weerstand te bieden tegen de overheersers. Alhoewel deze opstand een succes was door het lamleggen van de goederen vervoer van de Ottomanen, zijn de volksstammen niet gelijk onafhankelijk geweest door het kolonialiseren van onder andere de Britten.

Na het lezen van al deze informatie heb je hopelijk meer opgestoken van de achtergrond van de Battlefield 1 singleplayer. Met meer informatie over deze bijzondere setting kijk je misschien heel anders naar wat de game je te bieden heeft.

Nog niet de kans gehad om de game te spelen, maar wel benieuwd naar wat deze te bieden heeft? Lees dan ook de review! De game is verkrijgbaar voor Xbox One, PS4 en PC.