ADVERTORIAL - Klinkt indrukwekkend, maar wat is een watergekoelde laptop nou precies en hoe werkt dat? Zodra jouw laptop hard aan het werk is, dan worden verschillende onderdelen behoorlijk heet, met name de grafische kaart en de processor. Om die koel te houden, wordt er over het algemeen gebruikt gemaakt van koeling door middel van lucht.

Laptop met waterkoeling, meer ruimte voor overclocken

Naast luchtkoeling bestaan een aantal betere alternatieven in de vorm van liquid cooling, waaronder dus ook waterkoeling valt. Hierbij wordt gekoeld water door de laptop gepompt om de onderdelen koel te houden, waardoor de temperaturen van de onderdelen een stuk lager blijven in vergelijking met luchtkoeling.

Zoals gezegd zorgt waterkoeling ervoor dat een PC of laptop een stuk koeler blijft in vergelijking met luchtkoeling en dat is helemaal het geval bij laptops, die veel kleinere ventilatoren hebben tegenover PC’s. Dat is ook precies de reden waarom bij de ASUS GX700 is gekozen voor waterkoeling om de Nvidia GTX 980 – de grafische kaart die eigenlijk bedoeld is voor desktops – op temperatuur te houden. Maar een laptop koelen met water is makkelijker gezegd dan gedaan, de ASUS GX700 is dan ook de eerste watergekoelde laptop ter wereld!

Iedereen kent de extreme verhalen waarbij een PC in vuur en vlam is gevlogen omdat de onderdelen veel te heet werden. Dat is tegenwoordig allang niet meer het geval, omdat de processor en grafische kaart automatisch detecteren wanneer het te heet onder de motorkap wordt en er schade of zelfs brand kan onstaan. Wanneer dat gebeurt schakelt de processor of grafische kaart een paar versnellingen terug om oververhitting te voorkomen, dit staat bekend als ‘throttling’.

Omdat waterkoeling de onderdelen een stuk koeler houdt tegenover luchtkoeling, heeft een laptop die gekoeld wordt door water veel minder snel last van throttling. De prestaties onder waterkoeling zullen dus consistent hoger blijven doordat de processor en grafische kaart meer ruimte hebben voor zogenoemd overclocking.

Waarom zou je overclocken? Daar is eigenlijk maar een antwoord op te geven; omdat het kan. Als jij net de allernieuwste game hebt gehaald en je wilt het beste uit je laptop halen, dan kun je het systeem laten overclocken om je game nog soepeler te laten draaien. Vergelijk het met een sportauto: je hoeft niet met 250 kilometer per uur over de Duitse Autobahn te rijden, maar het is wel erg leuk om te doen, toch?