Xbox Series X vs PS5: Waarom je voor die PS5 moet gaan!

  De next-gen consoles van Microsoft en Sony komen eraan en dat stelt gamers wederom voor de keuze tussen Xbox en PlayStation. Voor sommigen is deze keuze een eitje, maar anderen twijfelen. Wij bespreken vijf voordelen van de PS5, waarom jij juist Sony’s console zou moeten kopen.

  Update - Releasedatum en prijs onthuld

  Tijdens een tweede PS5 evenement in september heeft Sony officieel de releasedatum van de PlayStation 5 onthuld. De console verschijnt in een select aantal landen al op 12 november, waarna de rest van de wereld op 19 november toegang krijgt tot de console. Ook de prijs is onthuld. De normale variant kost 499,99 euro, terwijl de All Digital-versie 399,99 euro gaat kosten.

  Oorspronkelijk bericht volgt hieronder:

  Met of zonder disc?

  Sony onthulde tijdens het eerste PS5 Reveal Event haar komende console. De next-gen console krijgt niet één, maar twee uitvoeringen. Sony geeft je eind dit jaar dus de keuze of je doosjes in de kast wil hebben staan of alles digitaal gaat doen. Hierin komt het eerste voordeel van de PlayStation 5 naar voren.

  De prijzen van beide versies zijn namelijk anders. Kies je voor de versie met een schijflade, dan heb je het voordeel dat je (4K) Blu-rays en DVD’s kunt afspelen op de console. Deze versie zal de duurdere van de twee zijn en kost 499 euro.

  De All Digital versie van de PS5 biedt je natuurlijk niet de optie om er een Blu-ray in te doen. Games kun je bij deze editie alleen digitaal afspelen door ze te downloaden en films en series kun je alleen streamen via diensten als Netflix, Disney Plus en Amazon Prime Video. Hier is de prijs van deze PS5-versie dan ook naar. Deze kost immers slechts 399 euro.

  Sony

  Verwisselbare covers

  Microsoft deed het jaren geleden al met de Xbox 360: verwisselbare faceplates voor hun console aanbieden. Het is de ideale manier om een console een persoonlijke touch te geven. Bij de Xbox One was deze optie weer weg en ook de Xbox Series X zal geen verwisselbare covers kennen. De PlayStation 5 krijgt wel verwisselbare covers.

  De witte zijkanten van de PS5 zijn los te maken en te wisselen door andere kleuren of motieven. Hiermee zou Sony iedereen de mogelijkheid geven om zijn of haar console een ‘unieke look’ te geven. Xbox Series X gamers zullen gebonden zijn aan de kleur van de console zelf tenzij ze skins gaan gebruiken.

  PS5 (timed) exclusives

  Sony steekt met de PS5 in op vernieuwing en exclusiviteit, terwijl Microsoft zich vooral richt op cross-gen titels. Dit betekent dat we van Microsoft mogen verwachten dat een aantal games die er het komende half jaar aan zitten te komen op zowel de Xbox One als de Xbox Series X mogen verwachten. Dat is een voordeel als je nog niet meteen wil overschakelen naar de next-gen consoles, maar levert ook een mogelijk nadeel op.

  Als een titel namelijk specifiek voor de next-gen ontwikkeld, zal de kwaliteit daar ook naar zijn. Dit geldt niet alleen voor de grafische kant van een game die op next-gen console naar 4K getild zal worden met ray tracing, 3D geluid en nog veel meer nieuwe features die de Xbox Series X en PS5 gaan bieden. Wat Sony doet is games daar nu al volledig op insteken met haar first-party games zodat straks de PS5 je gelijk laat genieten van de hoogste kwaliteit bij alle nieuwe games. Natuurlijk zijn er daarnaast ook PlayStation games die upgrades krijgen naar de PS5 die dit nog niet (volledig) zullen doen.

  Naast de vernieuwing probeert Sony gamers ook naar het platform te trekken door (timed) exclusives van ontwikkelaars te regelen. Zo komt Final Fantasy XVI alleen naar haar platform te brengen, al dan niet tijdelijk. Dat is toch een flinke klap voor Microsoft.

  Virtuele schoonheid

  Sony heeft momenteel al een redelijke stap voor op Microsoft op het gebeid van VR. De Xbox One heeft namelijk geen eigen VR-headset, terwijl de PlayStation 4 die wel heeft. Het lijkt er op dit moment op dat die trend zich voort gaat zetten op de next-gen consoles. Microsoft heeft nog niks gemeld over een mogelijke VR-optie en ondersteunt daarbij Kinect, het dichtstbijzijnde alternatief op de huidige console, niet meer.

  Sony heeft aan de andere kant al aangegeven dat zowel de VR-headset, de Move controllers en de Motion controllers ondersteund zullen worden op de PS5. Je kunt dus je huidige accessoires meenemen naar de nieuwe console. Er zijn zelfs geruchten over een PSVR2. Dit geeft het komende platform van Sony een flinke stap vooruit voor mensen die zich graag écht onderdompelen in games.

  Design en controllerupgrades

  De laatste reden om voor de PlayStation 5 te kiezen is er eentje die helemaal van smaak af hangt. De PS5 en de Xbox Series X zijn compleet andere consoles qua uiterlijk. Bij deze generatie is dat verschil nóg groter dan bij andere generaties. Microsoft heeft gekozen voor een soort toren die vooral bestaat uit strakke lijnen, waar Sony ervoor gekozen heeft om voornamelijk vloeiende lijnen te gebruiken in haar next-gen console en de kleuren zwart met wit in een contrasterende opzet te gebruiken.

  Hetzelfde geldt voor de controller van de PlayStation 5 die een compleet nieuw design brengt. Waar de Xbox Series X controller vooral voortborduurt op het vertrouwde ontwerp, wat op zich prima is, durft Sony met de DualSense een verandering mee te brengen. Het ontwerp past goed bij de console en combineert wit met zwart die door vloeiende lijnen de verschillende onderdelen van de controller aangeven.

  Bovendien belooft de PS5 controller een aantal toffe nieuwe features zoals een ingebouwde speaker en microfoon en adaptive triggers. Daarnaast heeft de controller een sterkere accu dan de PS4 controller. Microsoft is daarin iets voorzichtiger en blijft bij AA-batterijen.

  Dit bericht is op 16 oktober 2020 bijgewerkt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.