Xbox Series X vs PS5: Waarom je de Xbox Series X moet hebben!

  Sony en Microsoft gooien de ene na de andere aankondiging heen en weer rondom hun next-gen consoles. Daarnaast is het op het gebied van geruchten momenteel smullen. De Xbox Series X en PS5 komen eraan, maar welke moet je nou in huis halen? Wij geven je vijf redenen waarom je die Xbox Series X in huis moet halen.

  Cross-gen support en backwards compatibility

  Als je een nieuwe console in huis wil halen, dan komt één vraag vaak naar boven: kan ik al die oude games op de nieuwe console ook spelen? Voor zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X is het antwoord daarop redelijk duidelijk: het kan. Volgens een gerucht kun je op de PS5 alle PS4 games spelen, al wil Sony dit wel eerst testen voor er een officiële ondersteuning komt. Microsoft heeft volmondig ja gezegd en doet er nog een schepje bovenop.

  Op de Xbox Series X zal volgens Phil Spencer namelijk de grootste backwards compatibility mogelijkheid ooit komen. De console belooft Xbox One games af te spelen, maar ook Xbox 360 en Xbox titels, waardoor er duizenden games vanaf dag één beschikbaar zijn. Bijna de volledige catalogus aan Xbox titels zal je kunnen spelen op de Xbox Series X, waarmee dit de meest uitgebreide console wat betreft backwards compatibility wordt. Hou jij ervan om die oude games nog eens uit het stof te trekken? Dan is de Xbox Series X de console voor jou.

  Smart Delivery

  De nieuwe consoles komen eraan, maar er staan nog talloze releases gepland voor de PS4 en Xbox One. Deze games wil je ongetwijfeld graag spelen, maar hoe zit dat dan als je aan de slag gaat met de next-gen consoles? Op de PS5 kan dit betekenen dat je games opnieuw moet aanschaffen, of dat je voor een upgrade moet betalen. Sony laat dit helemaal over aan de uitgever zelf.

  Microsoft is hier wat strikter in, want releases die de komende jaren op Xbox One en Xbox Series X uitkomen zullen een gratis upgrade moeten bieden voor gamers. Als je dus niet op dag één voor de Xbox Series X gaat kun je later bij een overstap direct genieten van de games die je intussen gekocht hebt. Via Smart Delivery zal je de game dan direct op je nieuwe console krijgen, zodat je meteen weer kunt genieten van je bestaande avontuur. Bovendien zullen je save-games ook blijven bestaan!

  Gratis online multiplayer

  Al jaren betalen we voor de online diensten van Microsoft en Sony. Een Xbox Live Gold abonnement en een PlayStation Plus abonnement kosten op jaarbasis makkelijk 60 euro. Dit geeft een aantal voordelen zoals de maandelijkse PS Plus games en Xbox Games with Gold en daarnaast kun je met een abonnement online spelen. Microsoft lijkt nu de stekker uit haar Xbox Live Gold abonnementen te trekken, terwijl Sony haar dienst in leven houdt.

  Volgens geruchten betekent dit dat je straks op Xbox gratis online kunt spelen en dus geen abonnement meer nodig zal hebben. Als dit gerucht waar is, dan hebben Xbox bezitters een groot voordeel ten opzichte van PlayStation gamers. Het geld dat bespaard wordt kan namelijk weer in een Xbox Game Pass abonnement gestoken worden, waar weer veel andere voordelen aan verbonden zijn.

  De nieuwste games meteen in Xbiox Game Pass

  Microsoft en Sony hebben allebei een abonnement waardoor je toegang krijgt tot een enorme bibliotheek aan games. Bij Sony is dit PlayStation Now en bij Microsoft is het Xbox Game Pass. Die laatste biedt een aantal voordelen die Sony niet heeft. Game Pass laat je namelijk de nieuwste releases direct spelen zonder dat je de game koopt. Tijdens de Xbox Games Showcase pakte Microsoft flink uit met Game Pass.

  Alle aankondigingen van Halo Infinite tot de nieuwe Fable komen namelijk direct naar Xbox Game Pass. Je hoeft dus niet eens de nieuwe games meer aan te schaffen of onnodig doosjes in de kast te zetten, maar kunt gewoon meteen beginnen met spelen! Als de games de Xbox Game Pass bibliotheek verlaten kun je ze alleen niet meer spelen, tenzij je ze koopt. Vaak blijven games een hele tijd in de catalogus staan, dus dit levert niet per se zorgen op. Bovendien kun je ze daarna vaak voor een prikkie aanschaffen.

  Microsoft heeft daarnaast aangekondigd dat de Xbox Game Pass naar Android apparaten zal komen. Op die manier kan je ook via Android meteen genieten van de nieuwste Xbox games. Alhans, als je telefoon ze aankan, want anders zul je uit moeten wijken naar xCloud, de gamestreamingdienst van Microsoft.

  Uitbreidbaar geheugen met een speciale SSD

  Het laatste voordeel van de Xbox Series X ten opzichte van de PS5 is dat je je geen zorgen hoeft te maken om het geheugen als je de console eenmaal aangeschaft hebt. De PS5 en Xbox Series X komen standaard al met een flink geheugen van respectievelijk 825 GB en 1 TB, maar dat gaat uiteindelijk wel vol zitten. Denk aan de games die je moet installeren, downloadbare content en de vele updates die je gaat krijgen.

  Natuurlijk kan je straks een externe SSD aanschaffen voor zowel de PS5 als de Xbox Series X, maar dan heb je niet het voordeel dat de Seagate Storage Expansion Card for Xbox Series X met zich meebrengt. Deze speciale uitbreidingskaart maakt namelijk gebruik van de Velocity Architecture van de Xbox Series X en zorgt er zo voor dat je alle voordelen van de console optimaal benut. Dat betekent games zonder lange laadtijden, zelfs als je ze op het externe geheugen opslaat.

  Dit artikel is op 5 oktober 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.